Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE/ Bucurestii in doua carti de temelie

CARTEA DE ISTORIE/ Bucurestii in doua carti de temelie
09.02.2010, 15:03 17
Constantin C. Giurescu
IstoriaBucurestilor
Editura Vremea
Editia a treia, revazuta,ingrijita si preambul de Dinu C. Giurescu. Lucrare este o temeinicasinteza, in care alcatuirile urbei si analiza de detaliu se imbinacu perspectiva de ansamblu si cu evolutia in timp. In 1967, anulaparitiei primei sale editii, lucrareareprezenta cea maicuprinzatoare monografie din cate aparusera pana atunci. Astazi,dupa 42 de ani, si-a pastrat acelasi loc.
Constantin C. Giurescu, unul dintre cei mai de seama istoriciromani, s-a nascut in 1901. A fost profesor la Facultatea de Literesi Filozofie, profesor la Facultatea de Istorie a UniversitatiiBucuresti, membru titular al Academiei Romane. In calitate demembru al Partidului National-Liberal Gheorghe Bratianu, a fostdeputat de Putna (azi Vrancea) in 1932, 1933 si 1937. Intrefebruarie si septembrie 1939 a fost rezident regal al TinutuluiDunarea de Jos, iar intre septembrie 1939 si iunie 1940 a fostministru de Stat, apoi ministru al Propagandei Nationale. A fostdetinut politic la Sighet intre 1950 si 1955. Opera sa stiintificainglobeaza peste 350 de articole, studii si volume. S-a stins la 13noiembrie 1977.
Bucurestiulinterbelic
1935
Editura Tritonic

Volumul cuprinde articole despreCapitala aparute in saptamanalul "Realitatea lustrata". Prefata deRazvan Dolea. Postfata si selectia textelor - Bogdan Hrib. Editia adoua, revizuita si adaugita. Un oras care, in cea mai mare partea aexistentei sale atestate cu acte, a fost si este capitala, are,orice s-ar spune, puterea sa de seductie. E un destin al vorbelorcroit, fara indoiala, dupa chipul si asemanarea locurilor silocuitorilor. Astfel, Bucurestiul a fost cand umil, cand orgolios,cand lenes, cand intreprinzator, viteaz ori las, stralucitor sauponosit... Peste toate si la un loc, un oras care a implinit ce-imai bun sau mai rau intr-un spatiu istoric, cultural, economic,spiritual, psihoafectiv... Lasati-va sedusi! Parasiti, pentru ovreme macar, internetul si alte nazbatii contemporane si bateti cugandul caldaramul Capitalei, hai sa zicem, proaspat stropit dematuratorii pe care ii iubea atat de mult Nenea Iancu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO