CARTEA DE ISTORIE/ Bucurestii in doua carti de temelie

Autor: Stelian Turlea 09.02.2010
Constantin C. Giurescu
Istoria Bucurestilor
Editura Vremea
Editia a treia, revazuta, ingrijita si preambul de Dinu C. Giurescu. Lucrare este o temeinica sinteza, in care alcatuirile urbei si analiza de detaliu se imbina cu perspectiva de ansamblu si cu evolutia in timp. In 1967, anul aparitiei primei sale editii, lucrareareprezenta cea mai cuprinzatoare monografie din cate aparusera pana atunci. Astazi, dupa 42 de ani, si-a pastrat acelasi loc.
Constantin C. Giurescu, unul dintre cei mai de seama istorici romani, s-a nascut in 1901. A fost profesor la Facultatea de Litere si Filozofie, profesor la Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti, membru titular al Academiei Romane. In calitate de membru al Partidului National-Liberal Gheorghe Bratianu, a fost deputat de Putna (azi Vrancea) in 1932, 1933 si 1937. Intre februarie si septembrie 1939 a fost rezident regal al Tinutului Dunarea de Jos, iar intre septembrie 1939 si iunie 1940 a fost ministru de Stat, apoi ministru al Propagandei Nationale. A fost detinut politic la Sighet intre 1950 si 1955. Opera sa stiintifica inglobeaza peste 350 de articole, studii si volume. S-a stins la 13 noiembrie 1977.
Bucurestiul interbelic
1935
Editura Tritonic

Volumul cuprinde articole despre Capitala aparute in saptamanalul "Realitatea lustrata". Prefata de Razvan Dolea. Postfata si selectia textelor - Bogdan Hrib. Editia a doua, revizuita si adaugita. Un oras care, in cea mai mare partea a existentei sale atestate cu acte, a fost si este capitala, are, orice s-ar spune, puterea sa de seductie. E un destin al vorbelor croit, fara indoiala, dupa chipul si asemanarea locurilor si locuitorilor. Astfel, Bucurestiul a fost cand umil, cand orgolios, cand lenes, cand intreprinzator, viteaz ori las, stralucitor sau ponosit... Peste toate si la un loc, un oras care a implinit ce-i mai bun sau mai rau intr-un spatiu istoric, cultural, economic, spiritual, psihoafectiv... Lasati-va sedusi! Parasiti, pentru o vreme macar, internetul si alte nazbatii contemporane si bateti cu gandul caldaramul Capitalei, hai sa zicem, proaspat stropit de maturatorii pe care ii iubea atat de mult Nenea Iancu.