Ziarul de Duminică

Cartea de istorie

Cartea de istorie
19.02.2009, 16:21 31

 
Zoltan Rostas, Sorin Stoica
 
Jurnal de camin
Editura Curtea Veche
 
Alt volum aparut in seria „Actual", coordonata de Doina Jela. Cei doi autori au mai realizat impreuna remercabilul Tur-retur. Convorbiri despre munca in strainatate, doua volume. In cel de fata, autorii (intre timp, Sorin Stoica a disparut dintre noi) le-a cerut studentilor sa-si descrie viata de camin. Relatarile sunt stupefiante, cum scrie Doina Jela „ti se face parul maciuca (...) Cand inchizi paginile acestui adevarat Decameron al Romaniei contemporane, intelegi, infiorat, un singur lucru: de ce imediat ce termina, cu chiu, cu vai, o facultate, tinerii nu au decat un gand: sa-si ia lumea in cap".
 
 
 
 
Philip Matyszak
 
Dusmanii Romei
 
De la Hannibal la Attila
Editura All
 
Inca o carte despre Roma antica, dupa ce s-au mai scris alte mii? Importanta este abordarea. Cartea de fata urmareste ascensiunea si decaderea Romei din perspectiva popoarelor care au luptat impotriva ei – dintre care ii amintim pe grecii si egiptenii atat de civilizati, dar si pe salbaticii si razvratitii britoni, pe germani, persani si parti, intemeietori ai unor mari imperii in Asia. Volumul contine si 72 de ilustratii. Autorul este doctor in istorie romana la Oxford si autor al mai multor volume despre istoria romana. Traducere de Gabriel Tudor.
 
 
 
 
Margaret K. Nydell
 
Ce stim despre arabi?
Editura Niculescu
 
„Aceasta carte poate fi considerata un ghid, pe care l-am dorit usor si rapid de citit de catre specialisti in Orientul Mijlociu. Scopul acestei carti este sa-i ajute pe amatori, in special pe occidentalii din America si Europa, in a-i intelege pe arabii zilelor noastre. Aceasta inseamna trecerea in revista a schemelor de gandire, a relatiilor sociale si a modului de viata al arabilor urbani din secolul al XXI-lea. Majoritatea arabilor de astazi, adica cei pe care este posibil sa-i intalnim personal sau in mass-media, fac parte, mai mult sau mai putin, din clasa mijlocie. Nu este vorba despre acei beduini exotici din desert. E timpul sa ne luam ramas-bun de la <<ethosul beduin>>. Este esential sa privim arabii in mod realist, asa cum sunt ei astazi si sa nu incercam sa-i descriem si sa-i explicam din punctul de vedere al istoriei Orientului Mijlociu, caci aceasta ne-ar duce cu secole in urma." Dupa aceasta introducere, autoarea se ocupa, intre altele, de credinte si valori, de conceptul de prietenie, de statutul femeii, de conventiile sociale, structura sociala, rolul familiei, religie si societate, varietatea limbii, fundamentalismul islamic, antiamericanism si, in final, de asemanarile si deosebirile dintre tarile arabe. Traducere din limba engleza de Diana Sipu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO