Ziarul de Duminică

Cartea care a salvat-o pe Anya Peters

Cartea care a salvat-o pe Anya Peters
08.06.2007, 21:56 18

Nu a devenit chiar o homeless; chiar daca fusese data afara din casa pentru ca nu mai avea bani de chirie, poseda totusi o masina in care sa se adaposteasca. Ziua conducea spre nicaieri, noaptea dormea pe scaunele din fata.
Cateva luni mai tarziu, in februarie anul trecut, a descoperit internetul si, prin el, calea sa marturiseasca lumii totul despre sine: frustrarile, teama de a dormi in masina parcata in buza padurii, singuratatea desavarsita, sentimentul inutilitatii existentiale.
Anya si-a deschis asadar propriul blog - indeletnicire mondiala la mare moda de vreo cativa ani. Pe langa rabla in care se adapostea, femeia avea acum si un jurnal online, intitulat "Scribul ratacitor", pe care orice om de pe planeta asta il putea deschide si lectura, oricand si oriunde s-ar fi aflat.
Anya Peters a constatat intr-o buna zi ca destainuirile sale fusesera citite de un sfert de milion de oameni. Miracol! Un asemenea aflux de vizitatori ai unui jurnal online nu avea cum sa scape neobservat. Povestea tinerei homeless care isi tasta viata pe world wide web a fost relatata de New York Times si de Le Monde. Destinul Anyei s-a schimbat din acel moment. BBC a preluat la randul sau subiectul - noua vedeta a internetului este englezoaica, in definitiv - si blogul a castigat o si mai mare notorietate.
Un agent literar de la HarperCollins a contactat-o prin intermediul blogului si i-a propus un contract. Suma a ramas confidentiala, dar volumul Abandoned semnat Anya Peters si care preia textele de pe blogul "Wondering Scribe" a aparut in librariile din intreaga lume si se vinde bine.
Dupa ce a semnat contractul cu editura, Anya a putut sa-si inchirieze o locuinta si a povestit imediat miilor de cititori cat de minunat este sa faci din nou o baie calda si sa nu mai suferi de frig.
Nimeni nu stie daca tanara scriitoare de succes va mai comite vreun volum. In definitiv, a povestit cam totul despre sine. Dar acest aspect nu mai are nicio importanta. Ce era de demonstrat a fost demonstrat: internetul aduce transformari incredibile si esentiale civilizatiei actuale, mai mari si mai semnificative chiar decat cele inregistrate la aparitia tiparului. Oriunde ai fi, oricine ai fi, multumita internetului ai la dispozitie, aproape gratuit, calea de a te povesti unei audiente de milioane de oameni. Cu internetul la degetul mic, creatorul nu mai are nicio scuza de a nu se stoarce pana la ultima picatura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO