Ziarul de Duminică

Călin Vlasie, editor român de succes: „Eu am ştiut încă din vara lui 2007 că în lume s-a declanşat o criză economică dură”

Călin Vlasie, editor român de succes: „Eu am ştiut încă din vara lui 2007 că în lume s-a declanşat o criză economică dură”

Autor: Ziarul de Duminica

24.01.2011, 13:30 239

"Sunt un editor intr-adevar bogat… am editat in 20 de ani, panala 31 decembrie 2010, peste 3.200 de titluri din care 3.009 din1994 la Editura Paralela 45 in peste 10 milioane de exemplare, cums-ar spune cate o carte la fiecare doi romani. De cativa ani aparin fiecare an mai bine de 1.300.000 de carti cu marca Paralela 45,carti din 90 de domenii editoriale si organizate in 57 de colectii.Din cate sunt eu informat, nu cred ca exista o a doua editura,infiintata dupa 1989, cu asemenea performante.

Eu am stiut inca din vara lui 2007 ca in lume s-a declansat ocriza economica dura, care se va amplifica si va afecta inurmatoarea perioada si Romania emergenta. Am stiut ca oricumeconomia noastra era in criza profunda de multi ani. Era doar ochestiune de timp ca totul sa explodeze. Asa ca in toamna lui 2007am luat toate masurile de restructurare posibile (planurieditoriale, structura de personal, amanarea unor investitiinerentabile, controlul creantelor, analiza vandabilitatilor pedomenii editoriale etc.), asa incat in 2008 am intrat ras, tuns,frizat.

In tot anul 2008 la noi nu s-a vorbit o secunda despre oposibila criza. Abia pe la debutul lui 2009 au inceput intrebarileprintre editori si nu numai si abia prin vara restructurarile.Trecuse deja mult timp si se pierdusera foarte multi bani. Cu ceeace eu nu am pierdut am investit: in resurse umane (am facutangajari si nu am redus cu un ban salariile), in titluri noi siproiecte (mai ales in solutii editoriale IT), in vanzari (mi-amdublat distributia), in active (o tipografie de mare capacitateabsolut noua).

La sfarsitul lui 2010 cifra de afaceri s-a triplat, iarprofiturile au crescut de patru ori. In orice caz, conteaza enormca echipa pe care ai angajat-o sa-ti ofere cele mai bune solutiifinanciar-economice, chiar daca ai propriile intuitii. Propriileintuitii nu insemna nimic daca nu sunt validate de specialisti.Multi au murit si vor muri din exces intuitional."

Interviul, în forma sa integrală, va apărea în Ziarul deDuminică de vineri, 28 ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO