Ziarul de Duminică

Calatoria spre moarte a lui Sabriel

Calatoria spre moarte a lui Sabriel
25.01.2008, 18:40 63

La sfarsitul lui 2007, RAO a publicat romanul Sabriel (1995), de Garth Nix (traducere de Maura Cotfas, cu coperta editiei Eos, 2004). Acesta e primul volum al seriei Vechiul Regat, continuata de scriitorul australian cu Lyrael (2001), Abhorsen (2003) si The Creature in the Case (2005).
Sabriel este povestea celui de-al 53-lea Abhorsen, necromanul care are rolul de a lega mortii definitiv in Moarte. Insa viata unui Abhorsen este tumultuoasa si plina de neprevazut, pentru ca mereu se gaseste cate un mort care-si refuza somnul de veci bantuind hotarul dintre Viata si Moarte.
Prologul ne prezinta nasterea unui copil, a lui Sabriel, eveniment la care participa si Abhorsen, care o recunoaste ca fiind fiica lui. Tot aici facem cunostinta cu Kerrigor, cel din lumea mortilor, dusmanul lui Abhorsen.
Apoi incepe povestea vietii si a aventurilor lui Sabriel, eleva la Colegiul Wyverley din Ancelstierre. Un mesager ii aduce un sac in care ea gaseste sabia si banduliera cu clopotei pentru vraji, pe care le recunoaste ca fiind ale tatalui ei. Sabriel deduce ca Abhorsen a murit si se hotaraste sa plece in Vechiul Regat in cautarea lui. Dupa multe peripetii, ajunge la casa lui Abhorsen unde afla ca, intr-adevar, tatal ei murise si, astfel, ea a devenit noul Abhorsen. Calatoria ei continua pentru a gasi trupul tatalui ei pe care sa-l readuca printre cei vii. In acest periplu va fi insotita de motanul Mogget si de un tanar pe care Sabriel l-a smuls din moarte si care se va dovedi a fi un print...
Cei trei au parte de incursiuni in Lumea de Dincolo, de lupte cu fiinte fabuloase, reusesc sa gaseasca trupul lui Abhorsen incatusat de Kerrigor intr-un romb magic, il elibereaza si se intorc in Viata in cautarea trupului lui Kerrigor pentru a-l trimite definitiv in Moarte. Batalia finala va avea loc in cladirea Colegiului Wyverley.
Mai multe nu mai spun, nu voi dezvalui toate intamplarile, identitatile personajelor si rolul lor.
Romanul trebuie citit. Garth Nix stie sa spuna o poveste tinand cititorul cu sufletul la gura, impresionand prin imaginatie (dar nu una ostentativa), stiinta povestirii, ritmul alert, curgerea povestii in fraze... Fraze care ar fi putut suna mai bine in romaneste daca traducatoarea ar fi fost mai grijulie, daca redactorul (anonim) ar fi fost mai atent. Cu atat mai mult cu cat cartea va fi citita in special de publicul tanar, ar fi putut lipsi din versiunea romaneasca expresii si cuvinte ca "toti care ieseau", "cativa zeci de kilometri", "covorasul dinaintea pragului", "spirit contradictor", "v-a trebui s-o apuce" (mai e treaba si de corectura!), "se vindeau peste si carne de pasare", ca sa nu mai vorbesc despre cacofonii cum ar fi "cu repeziciune", "capul aplecat" etc. Sa nu ne mai miram, in aceste conditii, cand tinerii folosesc o limba romana aproximativa...
Una peste alta, Sabriel este o lectura placuta atat pentru tineri, cat si pentru cei mai putin tineri, dar dispusi sa zburde pe taramul imaginatei de tip fantasy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO