Ziarul de Duminică

Buletinul de stiri

Buletinul de stiri
27.01.2009, 16:23 183

 
3 iulie: Franz Ferdinand canta in Bucuresti
Trupa britanica Franz Ferdinand este cea mai recenta confirmare la Festivalul B'estfest, care se va desfasura in perioada 1-5 iulie in Bucuresti, formatia urmand sa sustina un concert pe 3 iulie. Alaturi de Franz Ferdinand, si-au anuntat deja participarea la festival The Killers, headliner in "Ziua Zero", pe 1 iulie, Manowar, cap de afis la Aftershock (5 iulie), Motorhead (2 iulie) si Iggy and The Stooges (3 iulie). Trupa Franz Ferdinand - care a preluat numele celebrului arhiduce al Austriei - s-a format in Glasgow, Scotia, in 2002 si este formata din Alex Kapranos (voce, chitara), Bob Hardy (chitara bass), Nick McCarthy (chitara armonica, clape, voce secundara) si Paul Thomson (tobe, percutie, voce secundara). Primul succes al grupului a venit odata cu single-ul Take me out, extras de pe albumul omonim de debut, lansat in 2004. Incepand din 22 ianuarie, pe www.myticket.ro au fost puse in vanzare si biletele pentru o singura zi de festival, atat pentru "Ziua Zero", cat si pentru cele trei zile de B'estfest, iar din 27 ianuarie, acestea sunt disponibile si in magazinele Diverta, la urmatoarele preturi: 110 lei pana la data de 1 aprilie, 130 lei in perioada 2 aprilie - 30 iunie, 150 lei pe durata festivalului si la intrarea la eveniment. Abonamentele de trei zile, valabile pentru 2, 3 si 4 iulie, sunt disponibile doar in pre-sale si costa 270 de lei.
 
Maine la Ateneu…                    
Ansamblul Voix Etouffees, care interpreteaza lucrari ale unor compozitori evrei persecutati de nazism, va sustine un concert, alaturi de soprana Elsa Levy, la Ateneul Roman, sambata, 31 ianuarie, in cadrul unui turneu european. Evenimentul este realizat cu sprijinul Uniunii Europene, al Ambasadei Frantei in Romania si al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel". Uniunea Europeana finanteaza, de altfel, acest turneu al orchestrei, programat in 11 orase si inceput in octombrie anul trecut. Concertul de la Bucuresti are loc in apropierea Zilei Internationale a Holocaustului, stabilita de ONU pe 27 ianuarie. Ansamblul va concerta sub bagheta fondatorului si directorului sau artistic Amaury du Closel. Din programul concertului fac parte lucrari ale compozitorilor Hanns Eisler (1898-1962) - Septuor n. 2 «Le Cirque» (1946), Simon Laks (1901-1983) - Huit chants populaires juifs (1946), Alfred Tokayer (1900-1943) - Une journee de mon enfance (1936) si Ernst Toch (1884-1964) - Tanz Suite op. 30 (1923). Dintre acestia, Alfred Tokayer a facut parte dintr-o familie originara din Bistrita. S-a nascut in Germania si a emigrat in Franta in 1933. A fost deportat in 1943 la Sobibor, unde a si murit. Szymon Laks, de origine poloneza, a trait in Franta pana in 1941, cand a fost arestat. A fost deportat la Auschwitz, unde a devenit dirijorul orchestrei taberei, apoi la Dachau. A reusit sa supravietuieasca. Ceilalti doi compozitori, Ernst Toch si Hanns Eisler, au luat drumul exilului.
 
 
 
...alaltaieri la Muzeu
 
La Muzeul National al Literaturii Romane s-a reluat miercuri, 28 ianuarie, Cenaclul de la Muzeu. Expertiza critica a cenaclului este asigurata, ca si pana acum, de Daniel Cristea-Enache si Tudorel Urian. Evenimentul are loc bilunar, in a doua si a patra zi de miercuri ale lunii, la ora 18.00, in Rotonda Muzeului, din Bd. Dacia nr. 12. La prima sedinta din 2009, au sustinut lecturi Stan Ghenea (teatru) si George Enache (poezie). Cei interesati sunt rugati sa-si trimitatextele (in format electronic), insotite de un CV, pe adresa de e-mail luminita.dutu@yahoo.com.
 
 
Cu barca in Casa Vernescu
 
Galeria de Arta Casa Vernescu din Bucuresti gazduieste, pana pe 11 februarie, expozitia de pictura decorativa a Mariei Iosub. „Intre apa si cer, siluetele grandorilor apuse ale unei arhitecturi vecine cu basmul sau barcile incremenite intr-o asteptare ce confera singuratatii un aer de neliniste reprezinta nu o data pretextul unui inspirat exercitiu de punere in pagina sau de etalare a puterilor evocatoare ale culorilor si ale luminii." (Ion Parhon)
 
 
Trei pentru Venetia
Expozitia Seductia intervalului, de Stefan Constantinescu, Andrea Faciu si Ciprian Muresan, a fost aleasa sa reprezinte Romania la Bienala de Arta de la Venetia 2009, in urma unui concurs organizat de Ministerul Culturii. La concurs au fost depuse 29 de proiecte. Seductia intervalului se compune din doua lucrari ale lui Stefan Constantinescu - filmul documentar Pasajul (2005, 62') si scurtmetrajul Troleibuzul 92 -, altele doua semnate de Ciprian Muresan - diaproiectia Auto-da-Fe, avand la baza un album omonim cu 154 de fotografii realizate de artist si lucrarea video Dog Luv -, plus o instalatie cu titlul Exuberantia suspended, semnata de Andrea Faciu. Cea de-a 53-a editie a Bienalei Internationale de Arta de la Venetia, asezata sub genericul "Making Worlds", va avea loc in perioada 7 iunie - 22 noiembrie 2009.

 
 
"Vedute" din Extremul Orient
Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" gazduieste expozitia de fotografie Architecture chinoise, a reputatului etnolog elvetian Max Gschwend. Lucrarile reprezinta rodul cercetarilor intreprinse de Gschwend in Extremul Orient in perioada 1982-1998: China, Indonezia, Japonia, Coreea, Sri Lanka. Max Gschwend este unul dintre membrii fondatori ai Muzeului in Aer Liber din Ballenberg, muzeu reprezentativ pentru Elvetia si unul dintre cele mai importante institutii de acest fel din Europa. Alaturi de fotografiile specialistului elvetian, sunt expuse si imagini surprinse in luna august 2008 la Beijing, unde Muzeul Satului a organizat expozitia de arta populara Tezaur romanesc, prilejuita de Jocurile Olimpice de Vara. Expozitia poate fi vizitata pana pe 22 februarie 2008.
 
 
Inapoi in viitor
Trupa Phonex va sustine astazi, 30 ianuarie, de la ora 21.00, un concert la Oradea, pentru a-si promova noul album, Back to the Future. Invitatul special al serii va fi Moni Bordeianu, membru fondator si primul vocalist al celebrei trupe, care, in anii 70, a emigrat in SUA, iar apoi s-a stabilit in Germania. Dupa mai bine de patruzeci de ani cat a stat in strainatate, Moni Bordeianu a ales sa se intoarca din nou la formatia care l-a consacrat, alaturi de Nicu Covaci, pentru a sustine concertele de promovare.
 
In amintirea lui Bob Marley 
Bob Marley va fi omagiat la Bucuresti pe 6 februarie, in ziua in care ar fi implinit 64 de ani, de catre formatia El Negro, care urmeaza sa sustina un concert-omagiu, in clubul Suburbia. Trupa va interpreta, alaturi de invitatii sai - Filip, de la formatia Sport sangeros 3, Vlad, de la Pistol cu capse, si Helenne - piese emblematice ale parintelui stilului reggae, intr-un show conceptual cu arte vizuale marca Crid. Biletele se gasesc la intrare, la pretul de 15 lei. Jamaicanul Robert "Bob" Nesta Marley, nascut pe 6 februarie 1945, a fost muzician, cantaret si compozitor si a facut parte din miscarea Rastafari. Marley a murit de cancer, in 1981, la varsta de 36 de ani.
 
 
Primul gong la Animest IV
Inscrierile pentru cea de-a patra editie a Festivalului International de Animatie Anim'est, care va avea loc intre 2 si 11 octombrie, in Bucuresti, au inceput, concurentii putand sa-si inscrie productiile in competitie pana pe 1 iulie. Formularul de inscriere, regulamentul oficial si datele de contact se afla pe site-ul oficial,www.animest.ro. Sectiunile oficiale ale competitiei Anim'est sunt: Film de scurtmetraj, Film de lungmetraj, Videoclip si spot publicitar, Film creat de studenti si Mozaic. Pe data de 10 septembrie vor fi anuntate productiile selectionate. In 2008, filmul El empleo, al regizorului argentinian Santiago Bou Grasso, a primit trofeul pentru cel mai bun scurtmetraj, iar trei dintre productiile prezentate atunci se afla pe lista nominalizarilor la Premiile Oscar. Anim'est este cel mai mare festival de animatie din Romania si singurul care face parte din circuitul evenimentelor internationale de gen.
 
 
Si vedetele citesc
Actrita Gwyneth Paltrow a infiintat Hollywood Book Club, un club de carte online. Paltrow le-a cerut catorva prieteni apropiati sa alcatuiasca o lista a cartilor preferate, pentru a le posta pe site-ul ei de lifestyle Goop.com, cu scopul de a incuraja internautii sa citeasca mai mult. Pe lista pasionatilor de lectura se regaseste Madonna, dar si top-modelul Christy Turlington. Cartile preferate de Madonna sunt Sotia calatorului in timp/ The Time Traveller's Wife, de Audrey Niffenegger, Ratacirile fetei nesabuite, de Mario Vargas Llosa, si Shantaram, de Gregory David Roberts. Printre cartile alese de Turlington se numara Viata lui Pi, de Yann Martel, Mandrie si prejudecata, de Jane Austen, si Fiesta, de Ernest Hemingway. Paltrow a marturisit ca romanele sale preferate sunt Jane Eyre, de Charlotte Bronte, Crima si pedeapsa, de Fiodor Dostoievski, si Sus, deasupra lumii, de Paul Bowles.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO