Ziarul de Duminică

Boala secolului XXI va fi depresia

Boala secolului XXI va fi depresia

prof. univ. dr. Mihai Anitei

13.10.2006, 16:42 304

- Un secol de psihologie experimentala in Romania... Cum marcheaza Universitatea din Bucuresti, mai precis Facultatea de Psihologie si catedra pe care o conduceti, acest eveniment?
- Prin organizarea unei conferinte internationale menite sa evidentieze momentul aniversar, dar si destinul psihologiei ca stiinta in Romania si mai ales la Universitatea din Bucuresti. Inceputurile acestei discipline la noi sunt legate de trei mari savanti, care s-au format in laboratorul lui Wilhelm Wundt, la Leipzig. Astfel, psihologia stiintifica, experimentala s-a aflat, inca de la inceputurile ei in Romania, in raport de contemporaneitate cu dezvoltarea psihologiei pe plan mondial. Cei trei savanti romani care au pus piatra de temelie a psihologiei experimentale romanesti sunt Eduard Gruber (la Iasi, 1893), Constantin Radulescu-Motru (la Bucuresti, 1906) si Florian Stefanescu-Goanga (la Cluj, 1922). Radulescu-Motru a introdus primul curs de psihologie experimentala la Universitatea din Bucuresti, in anul 1897, iar in 1906 a infiintat primul laborator de psihologie experimentala in cadrul aceleiasi universitati. Conferinta Internationala Centenarul Psihologiei la Universitatea din Bucuresti va fi organizata sub auspiciile programului CEEX (Cercetare pentru Excelenta) al Ministerului Educatiei si Cercetarii, ca grant de mobilitati stiintifice (director de program: Mihai Anitei), ale Universitatii Bucuresti, Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei, Catedrei de Psihologie si Asociatiei Psihologilor din Romania.
- Conferinta va avea o anvergura internationala asupra careia merita sa ne oprim.
- Intr-adevar, ne vor onora cu prezenta numeroase personalitati de renume international din domeniul psihologiei. Printre acestia, prof. dr. Hans Spada, decanul Facultatii de Stiinte Economice si Comportamentale, seful Grupului de Cercetare in Domeniul Psihologiei, Cognitiei, Emotiei si Comunicarii de la Universitatea din Freiburg, prof. dr. Charles Nelson, directorul Laboratorului de Neurostiinte Cognitive de la Universitatea Harvard, prof. dr. Nathan Fox, profesor de psihologia dezvoltarii la University of Maryland College Park, prof. dr. Verena Aebischer, profesor de psihologie sociala la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea Paris X Nanterre, prof. dr. Patricia Attigui, profesor de psihopatologie la Universitatea Paris X Nanterre, prof. dr. Philippe Fouchet, Universitatea Libera din Bruxelles s.a. Numarul mare de oaspeti din strainatate care si-au anuntat prezenta creste valoarea conferintei si reprezinta o modalitate ideala de realizare a schimburilor de experienta.
- Aniversarea Centenarului prilejuieste in mod firesc si o evocare a celor care au marcat drumul psihologiei romanesti...
- Desigur, este si unul dintre scopurile majore pe care le urmarim. Atat in comunicari in plen, cat si intr-o sectiune dedicata istoriei psihologiei, vom evidentia rolul unor nume mari, precum deja amintitul C. Radulescu-Motru, apoi Mihai Ralea, Gheorghe Zapan, I.M. Nestor, C.I. Bontila, C.I. Botez, Paul Popescu-Neveanu, Mielu Zlate. La lucrari vom avea ca invitati de onoare personalitati ale psihologiei romanesti contemporane care au adus contributii remarcabile la dezvoltarea scolii de psihologie din capitala Romaniei: prof. dr. Ursula Schiopu, prof. univ. dr. Emil Verza si prof. univ. dr. Tatiana Slama-Cazacu de la Universitatea Bucuresti; prof. dr. Mihai Golu si conf. dr. Nicolae Lungu de la Universitatea "Spiru Haret"; Leon Danaila de la Universitatea de Medicina; prof. univ. dr. Anton Tabachiu de la Universitatea "Titu Maiorescu" si multi altii.
- Despre programul conferintei ce putem afla?
- Incercam sa imbinam aspectul aniversar cu cel stiintific. Comunitatea psihologilor din Romania traieste momente de efervescenta remarcabila din punct de vedere organizatoric, stiintific, profesional. La conferinta noastra, se pare ca vom avea o participare de circa 700 de psihologi. Acest fapt demonstreaza nevoia unor intruniri stiintifice, a unor workshop-uri care sa contribuie la formarea continuua a psihologilor. Conferinta se va desfasura in sedinte in plen si pe sectiuni. Amintesc aici sectiunile: Istoria Psihologiei, Psihologie Experimentala (cercetari fundamentale in domeniul psihologiei cognitive, neurostiintelor, psiholingvisticii, psihologiei sociale, comunicarii), Psihologia Muncii, Transporturilor si Serviciilor, Psihologie Clinica si Psihoterapie, Psihologie Educationala, Psihopedagogie Speciala, Psihologie pentru Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala.
- Va fi editat un volum cu lucrarile sustinute de catre invitati?
- Fiind un eveniment international, limbile oficiale vor fi romana, engleza si franceza. Lucrarile pe care autorii vor dori sa le publice vor fi supuse selectiei de catre Comitetul Stiintific al Conferintei si vor fi publicate intr-un volum special, care va fi editat dupa eveniment si va fi ulterior trimis universitatilor din Europa si SUA si, desigur, autorilor. Textele vor fi publicate in limba engleza sau franceza.
- Societatea de azi este mult diferita de cea in care a trait Radulescu-Motru. La fel si psihologia de azi, comparativ cu cea de atunci...
- Sigur ca exista diferente majore, dar este si o continuitate fireasca a unor teme si preocupari. Tendintele cele mai evidente pe care le putem sesiza sunt legate de dezvoltarea cercetarilor in domeniul neurostiintelor in vederea surprinderii mecanismelor neuropsihice ale proceselor mentale, dar si ale emotiilor, adaptarea omului la solicitarile unei societati aflate intr-o miscare si transformare continue.
- Care va fi boala secolului XXI?
- Sunt autori care considera ca boala secolului va fi depresia; o tendinta majora reiese din studiul raporturilor dintre om si calculator; sunt apoi probleme ale perfectionarii personalitatii umane in campul educational, dar desigur si alte probleme majore, cum ar fi cresterea gradului de violenta, de agresivitate in viata sociala, dezvoltarea unor manifestari dezadaptative accentuate la un numar tot mai ridicat de persoane, care nu mai fac fata confruntarii cu problemele cotidiene. Dupa cum vedeti, psihologia este chemata sa rezolve multe dintre dificultatile cu care se confrunta si se va confrunta societatea in viitorul apropiat. La nivelul Europei, se vorbeste despre un adevarat deficit de psihologi, desi pe an ce trece numarul studentilor la Psihologie creste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO