Ziarul de Duminică

Biblioteca de matematică/ de Ziarul de duminică

Biblioteca de matematică/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

30.08.2013, 00:00 106

Editura Paralela 45 are de mai mulţi ani o Bibliotecă de matematică, ale cărei titluri, foarte căutate de elevi, studenţi şi iubitorii de matematică au apărut în mai multe ediţii. Amintim câteva dintre titlurile de mare succes: „Trucuri matematice – 50 de moduri simple de adunare, scădere, înmulţire şi împărţire fără calculator”, de Julius H. Edward; „Matematica nu e naşpa. Cum să supravieţuieşti matematicii la nivel mediu fără să-ţi pierzi minţile sau să-ţi mănânci unghiile”, de Danica McKellar, „Secretele matematicii mentale: ghidul matematicianului pentru calcule fulgerătoare şi trucuri nemaipomenite”, de Arthur Benjamin şi Michale Shermer; „Gidul definitiv privind felul în care computerele fac matematica” de Alvin Brown şi Olive Maxfield.

Prezentăm detaliat în cele ce urmează o carte de matematică excepţională.

 

Ian Stewart

17 ecuaţii care au schimbat lumea

Editura Paralela 45

17 ecuatii care au schimbat lumea descrie felul in care ecuatiile ne deschid noi perspective asupra experientei, de la electronica si telecomunicatii globale pana la radare, lasere, navete spatiale si bomba atomica. Povestea pe care ne-o spune Ian Stewart se desfasoara pe durata a doua milenii si jumatate, incepand cu grecii antici si incheind cu inselatoarele formule care de curand aproape ca au dus lumea finantelor la colapsul total. Ian Stewart ne arata cum intuitiile dintr-o anumita epoca influenteaza, peste secole, munca altor savanti: teorema lui Pitagora l-a inspirat pe Einstein, sau, inca si mai straniu, calculele ezitante ale unui cartofor din veacul al XVI-lea au dus la descoperirea unui numar imposibil care a devenit apoi cheia bulversantei lumi a fizicii cuantice. Naratiunea profesorului Stewart despre cele 17 ecuatii care au schimbat lumea este usor de parcurs, fascinanta, amuzanta şi, in acelasi timp, provocatoare.

Ian Stewart este cel mai inteligent si mai prolific autor de popularizare a matematicii din Marea Britanie, lista titlurilor publicate de el cuprinzand peste 80 de volume, printre care trei care explica tainele stiintifice ale lumii-disc imaginate de Terry Pratchett. E profesor emerit de matematica al Universitatii din Warwick, unde inca mai desfasoara un program de cercetare. E recunoscut pentru disponibilitatea si daruirea cu care se straduieste sa faca cunoscuta si sa explice matematica publicului larg. Din aceste motive, in 2001, a fost rasplatit cu medalia „Michael Faraday” de catre Societatea Regala de Stiinte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO