Ziarul de Duminică

BESTSELLER INTERNATIONAL / Marc Levy, intre James Bond si Indiana Jones

BESTSELLER INTERNATIONAL / Marc Levy, intre James Bond si Indiana Jones
19.08.2009, 15:21 75
Un critic ale carui interventii acide mi-au starnit intodeauna un sentiment bizar, aflat la granita dintre stima si invidie - e vorba de Yann Moix -, spunea despre Marc Levy ca este echivalentul literar al jocurilor video. Adica starneste multa patima, dar o patima goala de sens, tinand mai mult de nevroza, una care nu-ti solicita intelectul (ba mai degraba ti-l goleste) si nici afectele complexe, ci doar abilitatea de a da pagina, asa cum, la jocuri, apesi in nestire pe butoanele consolei.
 
Moix este insa doar unul dintre multii cronicari care il ignora sau care, pur si simplu, il dispretuiesc pe Levy. Cumva ca pe Paulo Coelho. In schimb, tot ca pe Coelho, publicul, marele public il adora. Statisticile, in acest sens, spun totul: 17 milioane de exemplare din cartile sale au fost vandute in toata lumea, a fost tradus in 41 de limbi (si in romana), este cel mai citit scriitor francez din Franta. Un palmares de star incontestabil si universal.
La inceputul lunii iulie (sfidand calendarul literaturii „grele", care, in Franta cel putin, inseamna inceputul si jumatatea lunii septembrie – la Rentree), i-a aparut cel de-al noualea roman, „Le premier Jour", complet atipic in spatiul eposului marclevysian. Nu mai avem doar povesti de dragoste si atmosfera romantioasa, ci actiune, adrenalina, calatorii dintr-un capat in altul al lumii, supans, Indiana Jones, digestie rapida si cam atat. Daca doriti literatura, cum spuneam, cautati-o dupa 15 septembrie! Deocamdata, pentru ultima luna de plaja, Levy e tot ce va trebuie pe cearceaf. Prima fraza a cartii: „Ou commence l’aube?" („Unde incep zorii") trezeste de doua ori vertijul. O data pentru profunzimea ei sfasietoare, si, in al doilea rand, pentru ca a fost tiparita in 500.000 de exemplare.
Scriitorul (47 de ani) ne povesteste aici istoria unui cuplu (el, Adrianos, este astrofizician, specialist in stele extrasolare, ea, Keira, este arheolog; el vrea sa afle cum s-a nascut universul, ea cauta urmele primului om pe Pamant), care calatoreste din fundul desertul Atacama pana in mijlocul Chinei, trecand prin Africa de Est, Marea Egee, Amsterdam, Paris si Londra, traind o aventura (sunt urmariti de membrii unei organizatii vrajmase, care vrea sa-i impiedice sa afle adevarul despre lume) care va le va schimba cursul vietii si care va schimba si cursul vietilor noastre si al istoriei. Asta pentru ca, asa cum ne anunta synopsis-ul publicitar al cartii, „intr-un vulcan a fost gasit un obiect care va revolutiona tot ceea ce credeam ca stim despre nasterea universului". Ca sa aveti o idee panoramica despre ce vrea cartea si despre locurile unde va va purta ea pasii, incercati sa deschideti pagina www.lepremierjour-lelivre.com. Imagini Pixar, peisaje care taie rasuflarea, muzica de „Razboiul stelelor" cu interludii din „James Bond".

In cazul in care nu stiati, Marc Levy are o adevarata religie a scrisului. Luni in sir, pana cand termina o carte, sta la masa de creatie cate 17 ore pe zi, potrvit propriilor si orgolioaselor sale declaratii. Ceea ce inseamna, in raport de aventura pe care tocmai v-am descris-o (Prima zi) o continuare in maximum trei luni, pana la sfarsitul lui 2009. Sequel-ul se va numi „La premiere nuit" (Prima noapte). De dragoste sau de razboi, vom afla, probabil, gratie editurii Trei, care traduce harnic si publica toate productiile marelui campion al best-seller-urilor, Marc Levy 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO