Ziarul de Duminică

ATELIER/ Cum să-ţi trăieşti eternitatea la Veneţia

ATELIER/ Cum să-ţi trăieşti eternitatea la Veneţia
09.02.2010, 14:43 34

Carnavalul venetian este o bunaocazie pentru derularea proiectului "Eu sunt Gustav von Aschenbachsau Cum să-ţi trăieşti eternitatea la Veneţia" al artistei DeliaPopa (curator Anca Sinpalean). Proiectul beneficiază de patronajulPrimăriei oraşului Veneţia, este gazduit de Noua Galerie aInstitutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din acestoras si va dura pana pe 27 februarie.

Ce s-a schimbat in oras de pevremea lui Gustav von Aschenbach, eroul din romanul lui Thomas Mann"Moarte la Veneţia", pana astazi? Cum reacţionează turiştii lafarmecul oraşului, cum se deplasează ei, cu "bagajul" lor personal,pe canalele inguste şi suprapopulate ale Veneţiei? Găsesc ei oareceea ce caută? Iar noi, ca "turişti universali", devenim oarepersoane diferite in locuri diferite, ni se schimbă identitateaodată cu locaţia sau ne aşteptăm ca locul să devină exact ceea cene imaginăm? Acestea sunt intrebările pe care le propune proiectulartistului vizual Delia Popa "Eu sunt Gustav von Aschenbach sau Cumsă-ţi trăieşti eternitatea la Veneţia".

Parte integrantă din proiect suntseriile de performance ale artistei pe străzile Veneţiei in timpulCarnavalului, purtând un costum de urs şi distribuind materialeinformative despre exploatarea animalelor sălbatice in circuri.Introducerea acţiunii cu caracter militant de a distribui flyere inperformance, aducerea "propagandei" din contextul unei organizaţiide protecţia animalelor intr-un context cultural reflectă concepţiaartistei despre rolul performerului şi al artistului in general,rol de a unifica temporar elemente din diferite contexte adeseoriseparate artificial. In acelaşi timp artista va face fotografii,filme video şi interviuri cu participanţii la Carnaval, care,protejaţi fiind de măşti, vor putea răspunde mai liberi laintrebări despre motivele pentru care au ales să viziteze Veneţia,despre aşteptările lor, despre tentaţiile, speranţele şidezamăgirile lor legate de oraşul de pe apă.

Materialul astfel acumulat vaajunge in Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi CercetareUmanistică, galerie transformată in atelier, unde artista va lucrasub "supravegherea" unei camere video, in timp ce un monitoramplasat in vitrină va reda in timp real activităţile sale. Aceastăvizibilitate a procesului artistic şi mutarea lui din studio ingalerie reprezintă o accentuare a faptului că, in artacontemporană, producerea lucrărilor de artă a devenit aproapesimultană cu expunerea lor propriu-zisă, mai ales in cazulproiectelor site-specifice.

Proiectul propus de către DeliaPopa a fost remarcat de juriul concursului naţional pentruacordarea rezidenţei la IRCCU Veneţia pe timpul Bienalei de Artădin anul 2009, pentru care a candidat, clasându-se pe locul aldoilea, alături de proiectul propus de Marian Zidaru.

Delia Popa s-a născut in 1980, laBucureşti, a studiat la Universitatea de Arte din Bucureşti, laGoldsmiths College, University of London, Marea Britanie şi la TheSchool of the Art Institute of Chicago, SUA, unde a obţinutMasterul in Arte Vizuale in 2007.

Coordonatorul proiectului esteMihaela Dumitru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO