Ziarul de Duminică

Arrábida, locul unde se sfârşeşte pământul şi începe marea/ de Gelu Savonea

Arrábida, locul unde se sfârşeşte pământul şi...

Autor: Ziarul de Duminica

09.05.2014, 00:18 261

Sub semnul Zilei Europei şi în preziua aniversării datei de naştere a poetului care a fixat Arrábida (şi Portugalia însăşi) în imaginarul românesc, pe 8 mai 2014, ICR Lisabona a organizat (în parteneriat cu Institutului Camoes din capitala lusitană) colocviul „Lucian Blaga, poet şi diplomat în Portugalia” la impozantul sediu din Piaţa Marques de Pombal al partenerului său lusitan.

Colocviul a debutat la ora 18.30 cu conferinţa „Un poet român veghind pe o coastă a Portugaliei” susţinută de lusitanistul şi traducătorul Micaela Ghiţescu; în continuare, scriitorul, traducătorul, istoricul şi criticul literar Mihai Zamfir, fost ambasador al României în Portugalia şi Brazilia, a susţinut comunicarea „Locul volumului La curţile dorului în opera poetică a lui Lucian Blaga”. În încheierea manifestării, doamna Delia Voicu, cercetător la Institutul Diplomatic Român, a evocat „Activitatea diplomatică a lui Lucian Blaga în Portugalia” în contextul relaţiilor româno portugheze din epocă, şi a prezentat documente revelatoare din arhiva Ministerului Român al Afacerilor Externe.

Observând cât de fertilă a fost perioada petrecută în Portugalia ca ambasador de personalitatea, poate, cea mai complexă a culturii române din secolul XX, participanţii la colocviu au parcurs împreună cu publicul portughez câteva dintre filierele pe care spaţiul lusitan şi-a lăsat amprenta asupra creaţiei lui Lucian Blaga.

Deşi nu este definitoriu – date fiind anvergura şi ramificaţiile operei lui Lucian Blaga – rămâne semnificativ faptul că volumele La curţile dorului (1938), Nebănuitele trepte (1943), Vârsta de fier (1940-1944), Arca lui Noe (1944), dar şi majorele trilogii filosofice (ciclu început în timpul primei perioade petrecute la Berna) şi o ediţie (1942) „definitivă” a Poeziilor sale (pentru a menţiona doar opere antume), au fost dăruite spaţiului românesc în anii imediat următori şederii poetului şi gânditorului la fruntariile atlantice ale Europei.

La finalul colocviului, publicul a putut achiziţiona exemplare ale volumului „Nas cortes da saudade”, care adună poeziile ce aparţin ciclului portughez, în traducerea Micaelei Ghiţescu şi apărut la Editura Minerva Coimbra. Cu aceeaşi ocazie s-a anunţat inaugurarea, la finalul lunii mai la Estoril, în apropierea hotelului Palácio (unde Lucian Blaga a locuit în timpul şederii sale în Portugalia), a bustului marelui gânditor, operă a sculptorului Aurel-Gheorghe Ardeleanu. Acest important act de cultură urmează a se realiza prin efortul însumat al Ambasadei României, Institutului Cultural Român, Băncii Transilvania şi cu contribuţia primăriei Cascais.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO