Arrábida, locul unde se sfârşeşte pământul şi începe marea/ de Gelu Savonea

Autor: Ziarul de Duminica 09.05.2014

Sub semnul Zilei Europei şi în preziua aniversării datei de naştere a poetului care a fixat Arrábida (şi Portugalia însăşi) în imaginarul românesc, pe 8 mai 2014, ICR Lisabona a organizat (în parteneriat cu Institutului Camoes din capitala lusitană) colocviul „Lucian Blaga, poet şi diplomat în Portugalia” la impozantul sediu din Piaţa Marques de Pombal al partenerului său lusitan.

Colocviul a debutat la ora 18.30 cu conferinţa „Un poet român veghind pe o coastă a Portugaliei” susţinută de lusitanistul şi traducătorul Micaela Ghiţescu; în continuare, scriitorul, traducătorul, istoricul şi criticul literar Mihai Zamfir, fost ambasador al României în Portugalia şi Brazilia, a susţinut comunicarea „Locul volumului La curţile dorului în opera poetică a lui Lucian Blaga”. În încheierea manifestării, doamna Delia Voicu, cercetător la Institutul Diplomatic Român, a evocat „Activitatea diplomatică a lui Lucian Blaga în Portugalia” în contextul relaţiilor româno portugheze din epocă, şi a prezentat documente revelatoare din arhiva Ministerului Român al Afacerilor Externe.

Observând cât de fertilă a fost perioada petrecută în Portugalia ca ambasador de personalitatea, poate, cea mai complexă a culturii române din secolul XX, participanţii la colocviu au parcurs împreună cu publicul portughez câteva dintre filierele pe care spaţiul lusitan şi-a lăsat amprenta asupra creaţiei lui Lucian Blaga.

Deşi nu este definitoriu – date fiind anvergura şi ramificaţiile operei lui Lucian Blaga – rămâne semnificativ faptul că volumele La curţile dorului (1938), Nebănuitele trepte (1943), Vârsta de fier (1940-1944), Arca lui Noe (1944), dar şi majorele trilogii filosofice (ciclu început în timpul primei perioade petrecute la Berna) şi o ediţie (1942) „definitivă” a Poeziilor sale (pentru a menţiona doar opere antume), au fost dăruite spaţiului românesc în anii imediat următori şederii poetului şi gânditorului la fruntariile atlantice ale Europei.

La finalul colocviului, publicul a putut achiziţiona exemplare ale volumului „Nas cortes da saudade”, care adună poeziile ce aparţin ciclului portughez, în traducerea Micaelei Ghiţescu şi apărut la Editura Minerva Coimbra. Cu aceeaşi ocazie s-a anunţat inaugurarea, la finalul lunii mai la Estoril, în apropierea hotelului Palácio (unde Lucian Blaga a locuit în timpul şederii sale în Portugalia), a bustului marelui gânditor, operă a sculptorului Aurel-Gheorghe Ardeleanu. Acest important act de cultură urmează a se realiza prin efortul însumat al Ambasadei României, Institutului Cultural Român, Băncii Transilvania şi cu contribuţia primăriei Cascais.