Ziarul de Duminică

Andrei Hrebenciuc: „Nu cred că trebuie să-mi fie ruşine de noroc, cât timp voi încerca să-ndeplinesc ce m-a rugat bunicul: să fac în viaţă cât mai mult bine, pentru că rău face toată lumea”/ de Ziarul de Duminică

Andrei Hrebenciuc: „Nu cred că trebuie să-mi fie ruşine de propriul noroc, cât timp voi încerca să-ndeplinesc ce m-a rugat bunicul pe patul de moarte: să fac în viaţă cât mai mult bine, pentru că rău face toată lumea”/ de Ziarul de Duminică
15.11.2010, 12:44 117

Vineri, 19 noiembrie a.c., ora 17.00, Andrei Hrebenciuc îşiasumă, la Târgul de Carte Gaudeamus, o nouă expunere publică, încalitate, de această dată, de autor al cărţii "Iluzia. Erou şiantierou în crizele economice", apărută la Editura Corint. Pânăcând comentariile de după lectură vor fi posibile, Ziarul deDuminică a purtat un dialog cu tânărul economist, doctorand alAcademiei de Studii Economice. Reproducem fragmente din interviulpe care îl vom publica integral în numărul de vineri, 19 noiembrie,al Ziarului de Duminică.

- Este "Iluzia..." o carte dedicată exclusiv specialiştilor saue accesibilă şi publicului larg?

- Mi-am dorit să fie o carte accesibilă publicului larg şi cred căam reuşit, stilul şi modul de prezentare ale diferitelor tematicisunt prietenoase şi nu necesită decât o minimă pregătire economicăpentru înţelegerea situaţiilor prezentate.

- Există un "specific românesc" al actualei crize economice?

- Cred că în România situaţia e diferită, există aspecte care nepot insufla atât încredere, cât şi neîncredere. În primul rând,sectorul bancar s-a comportat bine până în acest moment, nefiindafectat la fel de mult ca şi cel din Anglia, Irlanda sau SUA. Pe dealtă parte, această criză a accentuat dezechilibrele macroeconomiceexistente şi a evidenţiat insuficienţa restructurării economice.Consider că, dacă nu vom avea o viziune coerentă, în următorii doitrei ani lucrurile pot deveni extrem de problematice.

- Sunteţi o persoană formată şi educată sută la sută în, haisă-i spunem, capitalism. Astfel stând lucrurile, aveţi o percepţieaparte asupra crizelor economice în general şi a celei româneşti înparticular?

- Deşi nu m-am referit explicit la România, veţi remarca încarte pasaje întregi care se potrivesc extrem de bine societăţii încare trăim. Este evident că am fost influenţat de mediul în caretrăiesc şi cred că societatea existentă la noi se apropie de unmodel precapitalist, suntem undeva la jumătatea drumului dintrecomunism şi capitalism. Avem un mare decalaj la nivelulmentalităţii şi mă îndoiesc că am înţeles foarte bine ce model decapitalism vrem să urmăm, pentru că variaţiunile pe această temăsunt foarte mari. Modelul de capitalism existent în Germania diferăcu mult de cel existent în Franţa sau SUA. În concluzie, considercă trebuie să ne construim o viziune proprie, pentru că simplacopiere a acestor modele nu va funcţiona. Şi, ca să vă răspund maiexplicit, criza economică din România are cu totul alte tiparedecât cea existentă în SUA.

- Un autor trebuie să îşi asume atât bibliografia, cât şibiografia. Sunteţi pregătit pentru această (nouă şi, sincer,diferită de cele anterioare) expunere publică?

- Mă aştept la eventuale critici şi m-aş bucura ca acestea săfie argumentate şi bazate pe lucrurile pe care le-am scris. Dar,analizând ce se întâmplă la momentul actual în societatea noastră,tind să cred că aceste critici vor fi mult mai superficiale şi laalt nivel.

- E posibil ca "Iluzia..." să aibă, în rândul publicului căreiaîi este adresată, succes. Veţi "recidiva"?

- Am deja în cap următoarea carte pe care o voi scrie, doar căva necesita destul timp să mă documentez. În schimb, subiectul pecare îl voi aborda va fi de mare interes pentru societateanoastră.

- Ca persoană publică, în ce mod vă apăraţi intimitatea?

- Nu mă consider o persoană publică atât de importantă şi înconsecinţă încerc să trăiesc o viaţă cât se poate de normală.

- Cât adevăr şi câtă contrafacere există în showbiz în privinţapersoanei dvs.?

- Nu cred că sunt extrem de bun în a îmi apăra imaginea saupercepţia publică pentru că subiectele pe care am fost uneoriatacat sunt prea stupide pentru a genera un răspuns deştept. Înconsecinţă, am decis să nu reacţionez şi să-i las pe cei care vorsă mă cunoască cu adevărat şi nu au prejudecăţi să o facă. Înacelaşi timp, nu pot să mă plâng de un tratament răuvoitor al mediafaţă de mine, exceptând câteva cazuri singulare.

- Ne puteţi furniza un scurt portret al tânărului AndreiHrebenciuc?

- Sunt conştient că am fost un norocos şi că şansa pe care amavut-o în viaţă nu o are fiecare tânăr în România. Dar, în acelaşitimp, nu cred că ar trebui să-mi fie ruşine de acest lucru atâtatimp cât voi încerca să îndeplinesc ce m-a rugat bunicul meu pepatul de moarte: să fac în viaţă cât mai mult bine, pentru că răuface toată lumea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO