Ziarul de Duminică

Analize si cazuri-limita

Analize si cazuri-limita
03.11.2006, 20:04 37

Cu deosebita perseverenta, Vasile Dem. Zamfirescu continua sa coordoneze la Editura Trei colectia Biblioteca de psihanaliza.

Melanie Klein - Opere complete 1. Povestea unei analize de copil. Tehnica in psihanaliza copiilor bazata pe tratamentul unui baiat de zece ani. Melanie Klein a fost un spirit inovator in psihanaliza copiilor. Desi in domeniul analizei copiilor se lucrase si inainte de ea, incepand cu analiza "Micului Hans" si continuand cu predecesori precum Hug-Helmuth, urmata de Anna Freud, Melanie Klein este aceea care a elaborat pentru prima data cadrul si tehnica pentru analiza copiilor de orice varsta, cu un minimum de parametri. La vremea respectiva, alti analisti considerau copiii sub sapte ani ca nefiind analizabili, iar in cazul copiilor mai mari, considerau ca metodele si atitudinile analitice ar fi inadecvate, combinandu-le, de aceea, cu abordari pedagogice si behavioriste. Melanie Klein a fost o inovatoare nu numai in analiza copiilor. Intemeindu-se pe munca cu copiii si pe descoperirile facute in acest context, Klein a adus o remarcabila contributie atat la teoria, cat si la tehnica psihanalitica. Ambele au fost si inca mai sunt controversate, dar in opinia multora contributia Melaniei Klein a constituit prima dezvoltare originala majora de dupa Freud. Activitatea ei, chiar fara a fi universal acceptata, a exercitat o mare influenta atat asupra psihoterapiei copiilor, cat si asupra psihanalizei in general. Discipolii ei si discipolii discipolilor ei au continuat sa-i dezvolte si sa-i extinda cercetarile. Textele sunt insotite de un numar considerabil de fotografii ale desenelor originale ale copilului psihanalizat. Traducere de Cecilia Popovici.

Andre Green - Psihanaliza cazurilor-limita. Studiile adunate in acest volum trateaza despre raporturile dintre nevroze, fundament al asa-numitei psihanalize clasice, si ceea ce a capatat denumirea de "cazuri-limita". La origine, cazurile-limita desemnau o zona intermediara, insuficient de cunoscuta, de stari "pseudonevrotice" prin care analistii intelegeau fie niste psihoze camuflate sau psihoze latente, fie niste stari aflate la frontierele psihozei - de fapt, ale schizofreniei. Studiile se straduiesc sa treaca dincolo de perspectiva lor clinica, in incercarea de a construi teoria acestei categorii de pacienti. Inspirate de bogata experienta clinica a autorului, dar si de grija de a integra intr-o teoretizare personala marile curente ale psihanalizei contemporane, cele unsprezece studii adunate aici, dincolo de descrierea cazurilor-limita, dezvaluie ceea ce, de cele mai multe ori, este tainuit: nebunia noastra privata. Traducere din limba franceza de Aliza Ardeleanu.

C.G. Jung - Opere complete 14/2. Mysterium Coniunctionis. Cercetari asupra separarii si unirii contrastelor sufletesti in alchimie. "Cel care are chiar si numai cunostinte sumare de literatura alchimica - scrie Jung - stie ca pe adepti ii interesa o unire finala a substantelor - oricum ar fi numit-o pe aceasta. Prin aceasta legatura, ei sperau sa atinga telul operei, si anume producerea aurului sau a unui echivalent simbolic. Conjunctia este fara indoiala imaginea primordiala a ceea ce numim astazi legatura chimica. (...) Spre deosebire de idealul alchimiei, care consta in fabricarea unei substante secrete, unui om, unei anima mundi sau unui Deus "terrenus" si despre care s-a sperat ca va fi un salvator din toate necazurile omenesti, interpretarea psihologica (pregatita de alchimisti) duce la ideea totalitatii omenesti. Aceasta idee are mai intai o importanta terapeutica, ea tinzand sa cuprinda notional acea stare psihica ce rezulta din depasirea unei disocieri, si anume a distantei dintre constiinta si inconstient. Compensarea alchimica corespunde integrarii inconstientului in constiinta, proces prin care ambele sunt modificate. Constiinta cunoaste o largire, in special prin impingerea mai departe a orizontului ei, ceea ce inseamna intai o imbunatatire considerabila a situatiei psihice de ansamblu, tulburarea constiintei fiind inlaturata prin contrapozitia inconstientului. In schimb, pentru ca tot ce-i bun trebuie platit scump, conflictul mai inainte inconstient este constientizat si astfel constiinta este impovarat cu o grea ipoteca, fiindca acum solutionarea conflictului este asteptata de la ea. Pentru indeplinirea acestei sarcini, ea pare sa fie inzestrata si pregatita insa la fel de prost ca si aceea a alchimistului medieval. (...) Ideea conjunctiei constituie un alt exemplu pentru dezvoltarea treptata a unei idei de-a lungul mileniilor. Istoria sa decurge in doua curente care sunt in mare parte independente unul de celalalt, unul apartinand teologiei, celalalt alchimiei. In timp ce cea din urma s-a stins de vreo doua sute de ani incoace, in afara unor ramasite minore, cea dintai a cunoscut o noua inflorire in dogma lui assumptio, de unde se poate vedea ca fluxul dezvoltarii nu s-a oprit inca." Traducere din germana de Daniela Stefanescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO