ZF Transilvania

Peste opt mii de mineri vor fi concediati

19.07.2004, 00:00 14

Numarul persoanelor care vor fi concediate din 12 unitati miniere subordonate Ministerului Economiei si Comertului, stabilit la inceputul anului, va fi majorat cu aproape 1.500 de angajati, au declarat surse din minister.
Pe noua lista a persoanelor care urmeaza sa fie concediate se afla 8.125 de angajati ai unitatilor miniere, fata de 6.850 persoane incluse pe lista initiala, publicata in Monitorul Oficial in luna februarie.
Cei mai multi angajati vor fi concediati de la CN Huilei Petrosani si CN a Metalelor Pretioase si Neferoase Remin Baia Mare (cite 1.700 persoane), CN Cuprului, Aurului si Ferului Minvest Deva (1.600 persoane) si SN Carbunelui Ploiesti (1.250 persoane).
Alti mineri vor fi concediati de la CN Lignitului Oltenia Tirgu Jiu (600 persoane), SC Moldomin Moldova Noua (400 persoane), SC Minbucovina Vatra Dornei (310 persoane), SN a Sarii Salrom Bucuresti (200 persoane), SC Miniera Banat Anina (150 persoane), SC Cupru Min Abrud (100 persoane), CN a Uraniului Bucuresti (65 persoane) si SC Dobromin Constanta (50 persoane).
Ministerul Economiei a precizat ca aproximativ 6.000 de angajati din sectorul minier au fost disponibilizati pana la inceputul lunii iulie, iar in al doilea semestru numarul total al persoanelor care isi vor pierde locul de munca va creste pana la 8.000, conform acordului negociat cu FMI.
"Persoanele disponibilizate beneficiaza de masuri de acompaniament social, printre care se numara si compensarile in bani", a precizat ministerul.
Un numar de 11 companii miniere au beneficiat in primele patru luni ale acestui an de ajutoare de aproape 1.600 de miliarde de lei (circa 40 de milioane de euro). Potrivit unui ordin comun al al Ministerului Economiei si Comertului si Ministerului Finantelor Publice, cele 11 societati au beneficiat in aprilie de scutirea de la plata unor obligatii in valoare de 374,4 miliarde de lei datorate bugetului de stat si bugetelor asigurarilor sociale pentru luna aprilie. Valoarea ajutoarelor de stat acordate in primul trimestru se ridica la aproape 1.200 de miliarde de lei. Cele mai mari ajutoare de stat pentru luna aprilie, respectiv 157,4 miliarde au fost alocate Companiei Nationale a Huilei Petrosani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO