ZF Transilvania

Francezii de la Viarom Construct au undă verde pentru modernizarea străzilor din centrul Clujului, contract de 17 mil. lei

Francezii de la Viarom Construct au undă verde pentru...

Autor: Laurentiu Cotu

25.09.2014, 17:20 397

Primăria Cluj-Napoca a câştigat procesul privind proiectul de modernizare a străzilor din zona centrală a municipiului, Curtea de Apel Cluj respingând decizia de reevaluare a procedurii de achiziţie publică, formulată de Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, potrivit unui comunicat al primăriei Cluj-Napoca. Astfel, săptămâna viitoare compania franceză Viarom Construct, parte a grupului francez Eurovia, desemnată câştigătoarea licitaţiei pentru o ofertă de aproape 17 mil. lei (3,8 mil. euro) , va semna contractul de lucrări cu primăria Cluj-Napoca.

’’Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări ARL Cluj şi compania Diferit au contestat rezultatul procedurii. Contestaţia primei firme a fost respinsă, în timp ce contestaţia companiei Diferit a fost adminsă parţial de Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, care a dispus reevaluarea procedurii de către primărie. Municipalitatea a făcut plângere împotriva acestei decizii, iar în 23 septembrie Curtea de Apel Cluj ne-a dat câştig de cauză’’, au spus reprezentanţii primăriei Cluj-Napoca.

Criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scăzut, iar la licitaţia organizată de primăria Cluj-Napoca, alături de francezii de la Viarom Construct au mai depus oferte compania turcă Kiat Group Construct în asociere cu firma Diferit din Cluj (controlată de Nicolae şi Daniela Petri), Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări ARL Cluj (membră a grupului austriac Strabag), asocierea dintre SCC Napoca şi Imob Lux Construct, dar şi compania Construct Perom. Au fost respinse ofertele asocierii dintre companiile SCC Napoca şi Imob Lux Construct (garanţia de participare a fost emisă pentru ofertantul SCC Napoca, fără a reflecta faptul că ofertant este asocierea SCC Napoca cu Imob Lux Construct) şi a firmelor Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări ARL, respectiv Construct Perom (din cauza nerespectării cerinţelor caietelor de sarcini).

Criteriul de atribuire ’’preţul cel mai scăzut’’ a fost aplicat doar asupra ofertelor admisibile, cea a asocierii dintre companiile Kiat Group Construct şi Diferit din Cluj (peste 19,7 mil. lei) şi a companiei Viarom Construct (aproximativ 17 mil. lei), câştigătoarea licitaţiei.

Lucările de modernizare se realizează în cadrul proiectului ’’Refacerea infrastructurii oraşului comoară, modernizare căi de acces spre centru istoric’’. Durata de execuţie a proiectului este de 14 luni, urmând să fie modernizate străzile Memorandumului, Calea Moţilor,  Avram Iancu şi I.C. Brătianu.

Compania Viarom Construct este controlată de Eurovia Franţa, una din cele patru companii ale grupului Vinci, prezentă în 16 ţări, cu peste 300 de filiale şi 40.000 de şantiere anual, conform informaţiilor de pe site-ul companiei. Viarom Construct a avut în 2013 o cifră de afaceri de peste 185 mil. lei (41,6 mil. euro), un profit net de peste 1,2 mil. lei (280.000 de euro), cu un număr mediu de 218 angajaţi, conform site-ului Ministerului Finanţelor Publice. În 2013, Eurovia a realizat o cifră de afaceri de aproximativ 8,6 miliarde de euro, cu un număr total de 41.000 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO