ZF Transilvania

Fostele platforme industriale ale Clujului continua sa atraga investitorii imobiliari

Fostele platforme industriale ale Clujului continua sa atraga investitorii imobiliari
19.01.2009, 18:10 317

Conducerea companiei Decorint, dezvoltator imobiliar local, a anuntat ca intentioneaza sa demareze pana la finele anului in curs, inceputul anului 2010 un proiect imobilar in valoare de aproximativ 60 mil. euro pe platforma industriala a fabricii Fimaro. Proiectul imobiliar va include locuinte, birouri, dar si un hotel.

"Estimam ca pana cel tarziu la finele anului in curs sa obtinem si autorizatiile necesare pentru a putea demara lucrarile de constructie a acestui proiect. Odata demarat proiectul, preconizez ca acesta va fi finalizat in maxim cinci ani de zile. Avem mai multe posibilitati de finantare a proiectului, iar in functie de evolutia pietei nu excludem varianta de a ne asocia cu un alt dezvoltator imobiliar sau de a cotracta un credit care sa sustina dezvoltarea investitiei", a declarat pentru ZF Transilvania Claudiu Sugar, unul dintre actionarii companiei Decorint. 
Reprezentantii dezvoltatorului acestui proiect au solicitat saptamana trecuta avizul de oportunitate pentru intocmirea Planului Urbanistic Zonal (PUZ). Conform proiectului, ansamblul va curprinde mai multe imobile cu inaltimi diferite, ajungandu-se pentru unele cladiri la 18 etaje, suprafata de teren vizata de proiect fiind de 3 hectare.
"Intr-o prima faza a proiectului care se va desfasura pe parcursul anului 2010, vom investi sume cuprinse intre 10 si 15 milioane de euro, si speram ca incepand de anul viitor conditiile de creditare vor fi mult mai accesibile pentru dezvoltatorii imbiliari", spune Claudiu Sugar. 
Proiectul prevede constructia a opt cladiri, dintre care un corp cu o inaltime de sapte etaje ce ar avea destinatia de hotel, spatii de birouri si un centru de fitness, in prezent pe respectivul teren aflandu-se o hala de montaj si un pavilion administrativ.
Patru dintre constructii vor avea forma de semicerc, corpul din mijloc urmand sa aiba cea mai mare inaltime, iar marginile sa nu treaca de 13 etaje. Pentru accesul auto si pietonal vor fi amenajate mai multe drumuri si alei de acces. Viitorii locuitori ar urma sa aiba la dispozitie 12.000 de metri patrati de spatii verzi in cadrul complexului si un teren de tenis cu suprafata de 970 de metri patrati.
Arhitectii din cadrul Comisiei de Urbanism si Amenajare a Teritoriului au dat saptamana trecuta aviz favorabil acestui proiect, dar cu propunerile de organizare a unei piete urbane si amenajarea unei zone pietonale.
Dezvoltatorul imobiliar Fimaro Imb, companie infiintata in urma divizarii producatorului de constructii metalice Fimaro Cluj, a fuzionat anul trecut prin absorbtie cu firma de constructii Decorint, pentru optimizarea costurilor si eficientizarea managementului proiectelor derulate de cele doua societati din Cluj-Napoca, ambele detinute de investitori persoane fizice. In prezent, Fimaro Imb si-a schimbat denumirea in Decorint.
Compania Decorint a fost infiintata in anul 1994, avand ca obiect principal de activitate realizarea lucrarilor de constructii.
Actionarii companiei Decorint sunt oamenii de afaceri Gheorghe Mircea Pinte, Horatiu Radu taica, Istvan Tibor Konti si Claudiu Sugar, acesta din urma fiind si actionar in cadrul STK Properties, companie de investitii imobiliare detinuta de fondul de investitii STK Emergent. Firma construieste in Cluj-Napoca un ansamblu imobiliar in cartierul Buna-Ziua, alcatuit din locuinte, birouri si spatii comerciale, investitie de aproximativ 50 mil. euro. Reprezentantii Decorint au exclus posibilitatea ca firma STK Properties sa aiba vreo implicare in dezvoltarea proiectului din zona platformei industriale Fimaro.
Societatea comerciala Fimaro S.A. a fost infiintata in anul 1925 ca producator de constructii metalice, actionarii companiei fiind mai multe persoane fizice, printre care oamenii de afaceri Victor David, Voicu Baciu si Stefan Lasca. Fimaro furnizeaza structuri metalice pentru Mercedes-Benz, BMW, VW, Audi, Peugeot, Renault, Porsche.
Un alt proiect imobiliar in valoare de aproximativ 80 mil. euro va fi dezvoltat de compania LBBW Immobilien Romania S.A. pe terenul fostei fabrici Flacara, care se intinde pe o suprafata de aproximativ 19.000 de metri patrati, si a fost vandut de compania LCS Conf dezvoltatorului imobiliar.
Ansamblul va cuprinde cinci turnuri cu inaltimi cuprinse intre 6 si 22 de etaje. Corpurile A1 si A2 vor avea o inaltime de 6 si 17 etaje, cladirea B, situata intre corpurile A2 si D, va fi cea mai inalta, de 22 de etaje. Corpurile C si D vor avea un numar de 20 de niveluri, in timp ce corpul E va avea 21 de nivele.
Intre cladiri, arhitectii au decis sa amenajeze zone verzi cu locuri de recreere, restaurante si cafenele si chiar o piscina, ce ar urma sa fie folosita de catre cei care vor locui in viitorul ansamblu Flacara. La toate acestea se adauga un parking cu trei niveluri subterane, cu aproximativ 850 de locuri.
Membrii Comisiei Tehnice de Urbanism si Amenajare a Teritoriului au dat un aviz de oportunitate ansamblului, iar in etapele viitoare ar urma sa fie analizat atat traficul din zona, cat si numarul de etaje al cladirilor propuse.
Dezvoltatorul LBBW Immobilien Romania S.A. este detinut de banca germana LBBW (Landesbank Baden-Wurttemberg). Compania si-a anuntat anul trecut intentia de a extinde operatiunile pe piata româneasca, in special pe segmentele rezidentiale si spatii de birouri. LBBW Immobilien a demarat in 2008 proiectul Residenz, la Chitila, investitia fiind de 70 mil. euro.
Fosta Flacara s-a divizat in luna octombrie a anului 2006, iar in urma acestui proces au rezultat, pe langa LCS Conf SA, alte doua societati, LCS Comercial SA, care are ca activitate comercializarea produselor companiei, si LCS Imobiliar SA, care are in patrimoniu cladirile si terenurile fostei societati si desfasoara activitate imobiliara.
Compania romano-germana Leotex Industries este actionar la cele doua noi societati rezultate din divizia Flacara SA.
Un alt proiect imobiliar anuntat, dar care nu a fost demarat inca, este proiectul Resident Park. Oamenii de afaceri clujeni Octavian si Calin Buzoianu, proprietarii singurului hotel de 5 stele din Cluj-Napoca, anuntau anul trecut ca intentioneaza sa finalizeze relocarea facilitatilor de productie de pe ultima locatie a fabricii de dulciuri Feleacul in 2008 si sa demareze aici constructia unui proiect imobiliar.
"Ca orice dezvoltator imobiliar, si noi suntem afectati de criza financiara. Intentionam sa dezvoltam acest proiect concomitent cu relocarea capacitatilor de productie a fabricii Feleacul in Sibiu, insa in prezent fabrica este relocata partial. Credem ca in acest an vom putea demara lucrarile de constructie a proiectului imobiliar Resident Park", a declarat pentru ZF Transilvania Calin Buzoianu, unul dintre proprietarii hotelului de cinci stele Opera Plaza.
In luna august a anului trecut, oamenii de afaceri clujeni spuneau ca autorizatiile de constructie a ansamblului Resident Park au fost obtinute si ca vor trece la realizarea proiectului in valoare de peste 35 de milioane de euro, insa in prezent criza financiara a afectat in mare masura dezvoltarea acestui proiect.
Proiectul Resident Park realizat pe locatia fostei fabrici de dulciuri Feleacul va avea o suprafata totala construita de aproximativ 100.000 de metri patrati. Segmentul rezidential va avea o suprafata de 39.000 de metri patrati, birourile o suprafata de 9.000 de metri patrati si spatiile comerciale 12.000 de metri patrati.
Daca unele companii au optat pentru renuntarea la activitatea anterioara, altele au ales sa isi continue activitatea, insa intr-o locatie din zona industriala, aceasta optiune fiind aleasa si de companiile clujene Tricotaje Somesul, Napolact sau Tehnofrig.
Una dintre companiile care au finalizat pana in prezent relocarea fabricii din centrul orasului Cluj-Napoca pe platforma industriala CUG este firma Tricotaje Somesul, care a achizitionat aici in anul 2006 o hala de 5.000 de metri patrati.
Potrivit conducerii Tricotaje Somesul, mutarea facilitatilor de productie a fost finalizata in luna august a anului 2007, iar procesul de relocare a durat aproximativ patru luni si a fost proiectat in asa fel incat productia sa nu fie diminuata cu mai mult de 15%. Investitia in relocarea fabricii s-a cifrat la aproximativ 2,5 milioane de euro, dupa ce initial operatiunea era estimata la 2 milioane de euro.
In apropierea fostei locatii Tricotaje Somesul se afla si fosta fabrica Napolact, care in 2006 a vandut terenul de 7.000 de metri patrati rete-lei de magazine Spar, valoarea tranzactiei fiind estimata la aproximativ 4 milioane de euro.
Conducerea companiei Tehnofrig, producator local de echipamente frigorifice, a decis sa vanda un teren de 11 hectare al fabricii, cu intentia de a-si reduce expunerea la piata imobiliara.   Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania si unul dintre actionarii companiei Tehnofrig, a spus ca nu intentioneaza sa dezvolte proiecte imobiliare de anvergura pe terenurile care apartin firmei clujene.
"Nu mai sunt interesat de piata imobiliara si ma voi ocupa in continuare de restructurarea unor companii mai vechi pe care le detin, precum si de servicii financiare", a declarat pentru ZF Transilvania Horia Ciorcila, unul dintre actionarii companiei Tehnofrig. Reprezentantii companiei Tehnofrig nu au dorit sa precizeze cu cine se afla in negocieri pentru vanzarea terenului sau cat de avansate sunt discutiile, invocand clauze stricte de confidentialitate.
Compania Tehnofrig, care este controlata de oamenii de afaceri Horia Ciorcila si Dorel Goia, a vandut la finalul lunii mai 2008 catre George Copos un pachet de 18,89% din actiunile Athenee Palace, firma care detine 36% din hotelul Hilton din Capitala.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO