ZF Transilvania

Chiar si in tarile exotice se vede ca nu conteaza unde te-ai nascut, important este ce stii sa faci

27.01.2005, 00:00 96



Aradeanul Ion Sima a plecat din satucul uitat de lume Alunis si a ajuns un important om de afaceri in China. El s-a insurat cu o thailandeza si castiga, in lunile rele, peste 5.000 de dolari. Aradeanul, care a crescut la tara, a plecat din satucul aradean Alunis, cu gandul de a ajunge in China, majoritatea localnicilor nu i-au dat nici o sansa lui Ion Sima. Au spus ca e un vis de copil. Nici prietenii nu l-au incurajat, iar fostii profesori i-au spus ca nu are de ce sa se straduiasca sa invete chineza pentru ca nu-i va folosi in viata.





O poveste din Shanghai



Paula Sima a fost o mama mai inteleapta decat majoritatea femeilor din Alunis. Nu i-a placut ca fiul ei era luat peste picior pentru ca isi cheltuia toti banii pe carti despre chinezi. A simtit ca Ion va ajunge cineva. Si a stiut ca nu este o piedica faptul ca a crescut la tara. Asa ca l-a incurajat atunci cand a decis sa studieze limba chineza si s-a inscris la facultate in Bucuresti. Investitia nu a fost in zadar. Dupa primul an de studii, Ion a castigat o bursa de studii la Beijing, oferita de Ministerul Afacerilor Externe. "Plecarea lui a fost mai dureroasa decat ma asteptam. Abia atunci am realizat ca o sa ne desparta un continent si ca nu o sa-l mai vad prea curand", marturiseste Paula.





Sotie exotica



Ion a studiat in capitala chineza patru ani, timp in care a cunoscut-o pe Mattaya, o thailandeza care ajuns ca si el la Beijing, cu o bursa de studii. Desi din lumi diferite, cei doi s-au inteles de minune din prima clipa. Doar ca Ion nu s-a obisnuit sa-i spuna pe numele de botez si asa ca i-a dat alt nume, mai romanesc: Ana.



O vreme, cei doi au stat despartiti, pentru ca Ion a trebui sa lucreze sase luni in Bucuresti, la Ministerul Afacerilor Externe, in urma bursei primite. Aici era translator si insotea delegatiile oficiale. Salariul primit, de 600 de dolari pe luna, era insa mult prea mic in comparatie cu ce a vazut ca se poate castiga in China, asa ca a plecat rapid spre continentul asiatic.





De la budism la ortodoxie



Entuziasmat de perechea gasita, Ion a adus-o pe Ana in Romania, prezentandu-i mamei viitoarea nora. "Nu mi-am imaginat niciodata ca o sa am o nora asiatica si am fost putin afectata la inceput. Eram influentata si de ideile preconcepute ale oamenilor din sat, care o priveau pe Ana ca pe o curiozitate. Este insa o fata foarte desteapta si buna si nu cred ca puteam sa am o nora mai potrivita", spune acum Paula. Ana nu a apucat sa vada Romania de prea multe ori, din cauza distantei. I-a placut insa familia alesului si in 2000 a facut nunta aici. Cu ocazia cununiei religioase, a trecut la ortodoxie, renuntand la budism. "A fost o nunta foarte mare si a atras oameni si din satele invecinate, curiosi doar sa o vada pe Ana", isi aminteste Paula.





Loc de casa



Ion si Ana s-au stabilit in Shanghai, unde au o viata mai buna decat le puteau oferi tarile in care s-au nascut. Cei doi locuiesc intr-un bloc cu 40 de etaje, care cuprinde locuinte, magazine, cinematograf, piata si agentii bancare. Ana a lucrat o vreme pentru ONU, la biroul din Bangkok, iar Ion si-a facut rapid o cariera in comertul international. Este manager principal la o firma de import-export si calatoreste in toata lumea, pentru a incheia contracte. "In lunile rele, castiga peste 5.000 de dolari", spune, mandra, mama lui. Ion planuieste sa-si petreaca batranetile tot in Romania, chiar la Alunis. Sotia lui si-a dat acceptul. "Mi-a transmis deja sarcina sa caut in sat un teren mai mare, pe care sa poata sa-si ridice o casa. Sper ca vremurile alea sa vina cat mai curand si sa imi vad nepoteii jucandu-se aici, in sat", incheie Paula.





In Shanghai, via Internet



Reporterul a reusit sa stea de vorba cu Ion Sima prin intermediul Internetului: "Timpul este extrem de limitat. As petrece mai mult timp cu sotia si as face mai mult sport, insa calatoriile si programul de la birou nu imi permit. Imi lipseste foarte mult familia, iar Internetul ne ajuta sa tinem legatura. Doresc sa ma intorc, dar sunt constient ca nu voi face asta decat atunci cand voi aduna suficienti bani pentru a oferi familiei mele o viata buna", marturiseste el.





Orasul adoptiv



Shanghai, cel mai populat oras al Chinei, are peste 15 milioane de suflete, adica mai mult de jumatate din populatia Romaniei. Populatia orasului adoptiv al lui Ion este de 15.000 de ori mai numeroasa decat cea din Alunis, unde traiesc mai putin de o mie de oameni. Situat in estul extrem al continentului asiatic si cu deschidere la ocean, Shanghai este considerat centrul financiar si de afaceri al Chinei.





Ambasador la Alunis



Familia Sima a fost vizitata chiar de ambasadorul Republicii Chineze la Bucuresti. "Era in 1998, iar Ion a condus o delegatie chineza in Ungaria. In trecere prin Arad, ambasadorul a aacceptat sa vina pe la noi. Cand am pus pe masa snitele, imi aduc aminte cum si-a luat painea si a pus snitelul pe ea, fara sa ceara tacamuri sau altceva. M-am simtit foarte bine sa-l vad atat de modest", spune Paula Sima (foto).





Intre afaceri si figuratie



Inainte sa se apuce serios de afaceri, Ion a facut si figuratie in film. De mic i-au placut artele martiale, in Romania obtinand numeroase medalii si diplome la concursuri in tara. In China a castigat mii de dolari luptand pentru camera de filmat.





Manager in centrul de afaceri al Chinei



Ion Sima este manager al filialei din Shanghai a firmei SDV International. SDV International are reprezentante in toata lumea, in 85 de tari, cu 500 de filiale si peste 8.000 de angajati. Societatea are o filiala si in Bucuresti, deschisa in 1993. Firma ofera logistica in domeniul comertului international si solutii de depozitare si transport al marfurilor, pe cale aeriana, navala sau rutiera.





Clujeanul Mugur Gliga a dresat soimi pentru un seic din Emiratele Arabe Unite



In urma cu aproape 3 ani, clujeanul Mugur Gliga, un impatimit crescator si dresor de soimi, a primit o vizita cu totul neasteptata: Dan Iosif, consilierul fostului presedinte Iliescu, i-a adus o pereche de soimi si l-a rugat sa-i dreseze. Dupa un an, a fost invitat la Cotroceni unde, in cadrul unei ceremonii oficiale, presedintele Romaniei a daruit cele doua pasari seicului Mohammed Foulad din Emiratele Arabe Unite (EAU). Extrem de incantat, seicul l-a invitat pe Mugur sa-i faca o vizita de 10 zile in Dubai, paradisul soimilor. La invitatia seicul pentru care dresase doi soimi, Mugur Gliga l-a insotit pe consilierul prezidential Dan Iosif in luxuriantul oras Dubai





"Soimii m-au recunoscut!"



La inceputul lunii mai a acestui an, Mugur a plecat spre Dubai impreuna cu Dan Iosif si cu Dinu Gheorghe, seful de protocol al Presedintiei. "Am trait 10 zile de vis. Imi venea mereu sa ma ciupesc ca sa ma conving ca e adevarat. Ne-au tratat regeste", povesteste, entuziasmat, dresorul. In fiecare zi aveau un alt program, zeci de obiective de vizitat, intalniri cu seici si... nenumarate ospete. Pe Mugur insa, cel mai mult il interesau soimii. "Seicul Mohammed Foulad avea in curtea palatului o casa speciala pentru animale pretioase. Intr-una dintre incaperi erau soimii dresati de mine. Aveau iarba artificiala asezata pe straturi de burete, sa nu se raneasca. Am fluierat si mi-au venit pe mana. Gazdelor nu le-a venit sa creada ca m-au recunoscut dupa un an. Toti au inceput sa aplaude si doctoritei care avea grija de ei i-au dat lacrimile", spune clujeanul.





Simbol national



Toti soimii din EAU au implantate microcipuri cu sisteme GPS (pozitionare prin satelit). In fiecare an, arabii dau drumul la 2-300 de pasari, carora le monitorizeaza traseul si obiceiurile prin toata lumea. De altfel, soimul e simbolul lor national. Tot ce au mai de pret. Din acest motiv, peste tot exista statui si tablouri uriase cu soimi. Emirul apare la toate ceremoniile oficiale si in toate fotografiile si tablourile doar cu soimul pe mana, iar pretul unei pasari poate depasi 100.000 de dolari. Seicii din Emirate au crescatorii inclusiv in Anglia si in SUA si folosesc pasarile pentru vanatoare si pentru lupte. "Luptele sunt mai mult un spectacol. Nu se pun pariuri - le interzice religia - iar pasarilor li se invelesc ghearele in niste aparatori speciale. Se ciocnesc in aer si, eventual, isi smulg cateva pene", povesteste Mugur.





Spitalul soimilor



Mugur a vizitat in Emirate si cel mai mare spital pentru soimi din lume. Spitalul, unde lucreaza medici specialisti din toata lumea, este dotat cu aparatura de inalta performanta, construita special pentru pasari. Aici sunt gazduiti peste 300 de pacienti inaripati, repartizati in 16 hale imense, dotate cu aer conditionat si lampi de cuart pentru ionizarea aerului. Dresorul clujean a asistat la trei operatii. "Li se invelesc ghearele in niste pernite speciale, sa nu raneasca medicii. Pe urma sunt introdusi intr-o incapere in care se da drumul unui gaz care-i adoarme. Am vazut o operatie de ligamente si doua endoscopii", isi aminteste Mugur.





Banca de pene



Pacientii-soimi sunt tratati cu mare grija. Spre exemplu, intr-un restaurant obisnuit, echivalentul meniului servit soimilor este de peste 100 de dolari. "Mananca doar piept si pulpe de potarniche sau piept de prepelita. Exista crescatorii speciale doar pentru spital, pentru ca totul sa fie proaspat", spune clujeanul. Mugur a fost socat cand a aflat ca spitalul are o banca de... pene. Acolo exista mii de pene de toate marimile si pentru toate speciile de soimi existente in lume: "Daca se accidenteaza cumva si-si pierd una sau mai multe pene, li se fac imediat implanturi cu pene identice. E absolut incredibil".



Mugur Gliga se va intoarce in Dubai in decembrie, cand incepe sezonul de vanatoare. Pentru el, povestea celor 1001 de nopti continua.





Lumina din desert



In doar 50 de ani, cu ambitie, viziune si enorm de multi bani proveniti din afacerile cu petrol, Emiratele Arabe Unite au fost transformate, dintr-un desert ai carui locuitori traiau in corturi, intr-un paradis turistic. S-au construit sute de hoteluri, restaurante si centre comerciale. Totul a fost inverzit artificial. Fiecare copac sau tufis au furtunul lor de apa, care le mentine in viata. Toata apa provine din mare si e desalinizata printr-o tehnologie speciala care produce in acelasi timp curent electric.



"Totul e luminat feeric. Nici macar pe autostrazi, care au 8-10 benzi, nu e nevoie sa aprinzi farurile noaptea. Noaptea, din avion, vezi o pata mare de lumina. Sunt Emiratele", spune Mugur.





Singurul hotel de 7 stele din lume



Burj al Arab (in traducere, Turnul Arab), simbolul Dubaiului, este singurul hotel de 7 stele din lume. Construit in Golful Persic, la 280 de metri de tarm, pe o insula artificiala sustinuta de piloni de 40 de metri, Turnul Arab a costat peste 2 miliarde de dolari. Cu o inaltime de 321 de metri, este cel mai inalt hotel din lume. Are 142 de apartamente de lux, 18 apartamente cu vedere panoramica, 4 apartamente-club, 28 de apartamente cu 2 dormitoare, 6 apartamente cu 3 dormitoare, 2 apartamente prezidentiale si 2 apartamente regale (de cate 780 de metri patrati). O camera costa intre 1.000 si 7.000 de dolari pe noapte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO