ZF Transilvania

Bega Minerale Industriale: Cererea pentru materialele de constructii este in scadere

09.10.2008, 21:17 93

Compania Bega Minerale Industriale, care face parte din grupul Bega controlat de Marius si Emil Cristescu, a anuntat ca a realizat in primele opt luni din acest an o cifra de afaceri de aproximativ 6,8 mil. euro (peste 23,7 mil. lei), ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu 9,3% fata de perioada similara de anul trecut.

„Principalul factor care a determinat cresterea vanzarilor companiei Bega Minerale Industriale in primele opt luni din acest an este majorarea comenzilor pentru materialele de constructii produse de noi. In ceea ce priveste piata in domeniul nostru de activitate, se observa in prezent o scadere a cererii pentru materialele de constructii, exceptie facand placile ceramice’’, a declarat Gavril Cimpean, directorul general al companiei Bega Minerale Industriale. Potrivit reprezentantului companiei clujene, in domeniul metalurgiei in momentul de fata cererea pentru produsele Bega Minerale Industriale se mentine constanta fata de anul 2007
Compania Bega Minerale Industriale estimeaza ca va inregistra in acest an o cifra de afaceri de aproximativ 15 mil. euro (54,5 mil. lei) ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu 56% fata de anul trecut, cand vanzarile firmei clujene au fost de peste 10 mil. euro (33,4 mil. lei). Conducerea companiei Bega Minerale Industriale a anuntat finalizarea unei investitii in valoare de 1,3 milioane de euro in constructia unei fabrici de adezivi pentru gresie, faianta si polistiren in Aghiresu, judetul Cluj. Fabrica de la Aghiresu va avea o capacitate de productie de 80.000 de tone pe an.
Conform oficialilor companiei clujene, decizia de a deschide o noua fabrica in zona Aghiresu o fost luata tinand cont de faptul ca materia prima pentru mortar este nisipul, aceasta investitie fiind o continuare fireasca a procesului desfasurat aici.
Compania a investit de la inceputul anului si pana in prezent 2 mil. euro in achizitionarea de utilaje de cariera, excavatoare, autobasculante, buldozere, incarcatoare frontale. Pana la finele anului in curs firma clujeana va mai investi 600.000 euro in doua instalatii pentru producerea sapelor si pardoselilor industriale.
„La punctul de lucru din Aghiresu, judetul Cluj, intentionam sa construim in perioada urmatoare de timp o fabrica de tigla ceramica, aceasta investitie fiind conditionata in principal de racordarea localitatii la reteaua de gaz metan’’, a spus Gavril Cimpean.
Intreaga productie realizata la Aghiresu este furnizata in momentul de fata pentru piata romaneasca, conducerea companiei intentionand ca in perioada urmatoare de timp sa comercializeze mortar si adezivi si pe pietele externe, in tarile vecine. Compania clujeana desfasoara activitati de extractie in cadrul a sase puncte de lucru in Aghiresu, Faget, Suncuius, Gurasarda, Timisoara si Orsova.
Bega Minerale Industriale extrage, prelucreaza si comercializeaza produse din marmura, teracota, cuarturi si bazalt si face parte din grupul Bega. Profitul net al firmei de extractie a pietrisului si nisipului Bega Minerale Industriale a scazut anul trecut cu 46,6%, la 0,5 mil. euro (1,7 mil. lei,) actiunile companiei au inchis ultima sedinta de tranzactionare la o cotatie de 4,12 lei, capitalizarea companiei fiind de aproximativ 5,2 mil. euro (18.405.241 mil. lei).
Grupul Bega, care controleaza platforma industriala Faur din Bucuresti, este detinut de fratii Marius si Emil Cristescu, care a anuntat pentru 2008 investitii in aceasta unitate de peste 30 milioane de euro pentru amenajarea a circa 10 ha de hale industriale, destinate inchirierii.
Marius Cristescu estimeaza ca, in decurs de doi ani, suprafata totala a spatiilor industriale amenajate la Faur va ajunge la cca 30 ha, aducand venituri din chirii de peste un milion de euro. Un alt proiect al fratilor Cristescu este construirea unui complex format dintr-un mall, doua cladiri de birouri si un hotel de patru stele, pe un teren de cinci hectare detinut in Timisoara, investitie evaluata la peste 100 milioane de euro. Fratii Cristescu sunt actionari la circa 30 de firme cu activitati in mai multe sectoare, printre care forajul petrolier, industria constructoare de masini, transporturi, turism, constructii si imobiliare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO