ZF Transilvania

Bacau si Oradea vand simultan obligatiuni de 7 mil. dolari

09.06.2004, 00:00 17

Doua oferte publice de obligatiuni municipale, cele ale municipiilor Oradea si Bacau, in valoare totala de 240 miliarde de lei (7 milioane de dolari) se vor desfasura simultan pe parcursul saptamanii viitoare. In urma cu doi ani emitentii de obligatiuni preferau sa nu riste sa incerce sa vanda obligatiunile simultan pentru ca investitorii erau greu de gasit, ceea ce nu mai e cazul acum.
"Piata obligatiunilor municipale s-a dezvoltat. Acum un an era foarte greu sa vinzi simultan doua emisiuni de obligatiuni. In plus, emisiunea de obligatiuni Oradea este cea mai mare emisiune de obligatiuni municipale de pana acum," spune Simona Constantinescu, presedintele societatii de brokeraj BCR Securities, care intermediaza ambele emisiuni.
Oferta de obligatiuni a municipiului Bacau in valoare de 89,5 miliarde de lei a inceput luni, iar cea a municipiului Oradea va incepe pe 14 iunie, ambele oferte fiind programate sa se incheie pe 18 iunie.
Oricare dintre oferte s-ar putea incheia insa mai devreme daca sumele subscrise acopera valoarea emisiunii. "Cred ca emisiunea de obligatiuni Bacau se va incheia anticipat pentru ca am reusit deja sa vindem peste 70% din obligatiuni din prima zi," spune Simona Constantinescu.
Oferta de obligatiuni Oradea este cea de-a doua lansata de oras si stabileste doua noi recorduri: cea mai mare valoare a emisiunii si cea mai mare scedenta a imprumutului: sase ani. Municipiul Bacau vrea sa se imprumute pe patru ani.
In cazul ambelor emisiuni dobanda este indexata periodic in functie de cotatiile dobanzilor de pe piata interbancara la care se adauga 2 puncte procentuale in cazul Bacau si 3 puncte procentuale in cazul obligatiunilor Oradea. Dobanda pentru prima emisiune va fi platita semestrial iar Oradea va plati dobanda odata la trei luni.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO