ZF Transilvania

Afacerile producătorului de mobilă Simex din Şimleu Silvaniei au crescut cu 19% în 2021, ajungând la peste 42 mil. lei

Afacerile producătorului de mobilă Simex din Şimleu...

Autor: Laurentiu Cotu

04.10.2022, 10:17 63

Producătorul de mobilă Simex, cu sediul în Şimleu Silvaniei, judeţul Sălaj, a raportat pentru 2021 o cifră de afaceri de aproximativ 42,3 mil. lei (8,6 mil. euro), în creştere cu 19% faţă de anul anterior, conform calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor. Compania a avut anul trecut un profit net de 945.051 de lei (192.000 de euro), mai mult cu 22% faţă de anul anterior, când Simex a obţinut un câştig net de aproximativ 773.000 de lei (160.000 de euro), potrivit datelor publice. Compania a avut în 2021 un număr mediu de 269 de angajaţi.

Compania Simex este spe­cia­lizată în producţia de mo­bilier clasic pentru su­fragerii, dormi­toa­re, ho­luri şi bucătării. Compania ex­porta anul trecut în ţări pre­cum Rusia, Ucraina, Ka­zah­stan, Belarus, Uz­be­kis­tan, Turk­me­nis­tan, Geor­gia, Azerbai­djan, Ar­menia, dar şi în An­glia, Ger­ma­nia, Olanda, Bel­gia, Dane­mar­ca, Aus­tria, Franţa, Bul­ga­ria, Ungaria, Cehia, Slo­va­cia şi Arabia Saudită. Mobila Simex împodobeşte unele interioare de la Kremlin, Sankt Petersburg, Palatul Prezidenţial din Turkmenistan, Palatul Parlamentului din România, Castelul Peleş, dar şi diferite castele şi instituţii celebre din Europa, conform site-ului companiei. Exportul are o pondere de peste 80% din totalul cifrei de afaceri a companiei, potrivit unor informaţii anterioare.

Declanşarea războiului în Ucraina de către Rusia este un fenomen ce are un impact negativ asupra companiilor din România care au activitate de export în aceste zone, însă oficialii producătorul de mobilă Simex au declarat anterior pentru ZF că nu se tem de această situaţie şi că au încredere că îşi vor recupera stocurile. Simex are patru fa­brici care funcţionează fără în­trerupere din anul 1947, con­form celor mai recente date. Compania din Sălaj a fost privatizată prin metoda MEBO în 1996, avându-l ca acţionar majoritar pe antreprenorul Dumitru Blaga.

Producţia de mobilă din România a urcat în 2021 cu circa 8% faţă de anul precedent, după o scădere considerabilă în 2020, anul de început al pandemiei, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR). Preţurile materiilor prime au fost, de altfel, mari şi în 2021, însă ele sunt într-o continuă creştere, nu par să dea înapoi, ba mai mult, sunt dublate, în ultimele luni, şi de majorările de costuri cu utilităţile.

Exporturile de mobilă au ajuns în 2021 la o valoare de 2,2 miliarde de euro, în creştere cu 10% faţă de 2020. Avansul a fost astfel peste cel de 8% al producţiei de mobilă din România, însă sub cel de 22% al importurilor. Germania, Franţa, Italia, Slovacia, Olanda, Cehia, Marea Britanie sunt printre cei mai ’’avizi’’ consumatori de mobilă fabricată în România.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO