ZF News

Copilul-minune al Americii din ultimul deceniu întră în componenţa celui mai vechi indice bursier din lume

Copilul-minune al Americii din ultimul deceniu întră...

Autor: Radu Bostan

06.03.2015, 18:39 1150

Grupul american Apple Inc. (simbol bursier AAPL), cea mai valoroasă companie listată din lume, va intra în componenţa indicelui Dow Jones Industrial Average (DJIA) al bursei din New York, unul dintre principalele repere ale pieţei de capital urmărite de investitori la nivel mondial.

Producătorul iPhone-ului şi iPad-ului va lua locul AT&T, compania înfiinţată în secolul 19 de inventatorul telefonului şi care a construit prima reţea de telegraf şi telefon în Statele Unite.

Calculat prima oară în 1896, indicele DJIA urmăreşte evoluţia zilnică a acţiunilor unui eşantion de 30 de companii listate la New York, oferind astfel o imagine de ansamblu asupra sănătăţii celei mai mari burse de valori din lume.

AT&T făcea parte din componenţa indicelui încă din anul 1916. Modificarea structurii DJIA, care va intra în vigoare la deschiderea sesiunii de tranzacţionare din 19 martie, este un nou semnal al importanţei tot mai mari în economie a companiilor de tehnologie nouă.

În luna ianuarie, Apple a raportat un profit trimestrial de 18 miliarde de dolari, în timp ce AT&T, care este unul dintre cei mai mari operatori de telecom din SUA, a anunţat o pierdere de 4 miliarde de dolari.

De la o valoare de piaţă de mai puţin de 25 miliarde de dolari în 2005, Apple a ajuns zece ani mai târziu să valoreze în prezent circa 730 miliarde de dolari, fiind cea mai valoroasă companie de pe bursa de la New York şi din lume. Al doilea clasat, gigantul petrolier ExxonMobil (XOM), valorează doar jumătate, 362 miliarde de dolari. Pe locul trei stă Microsoft (MSFT), cu o capitalizare bursieră 351 miliarde de dolari.

Indicele Dow Jones Industrial urmăreşte evoluţia preţurilor a 30 de acţiuni: 3M, American Express, Apple, Boeing, Caterpillar, Chevron, Cisco Systems, Coca-Cola, DuPont, ExxonMobil, General Electric, Goldman Sachs, Home Depot, Intel, IBM, Johnson & Johnson, JPMorgan Chase, McDonald's, Merck, Microsoft, Nike, Pfizer, Procter & Gamble, Travelers, UnitedHealth Group, United Technologies, Verizon, Visa, Wal-Mart şi Walt Disney.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO