ZF Live

ZF Live. Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO: „Este nevoie de o predictabilitate a proiectelor şi de un nivel de salarizare care să ofere competitivitate cu ţările vestice. Doar aşa vom reuşi să avem o stabilitate a forţei de muncă“

Autor: Alina-Elena Vasiliu

22.08.2023, 17:40 142

♦ România se apropie de borna de 500.000 de angajaţi în construcţii, dar o pondere în creştere o au angajaţii asiatici ♦ Perspectivele sunt în continuare îngrijorătoare.

Deficitul de forţă de muncă din construcţii are nevoie de mai multe măsuri din partea statului pentru a-şi găsi soluţiile, iar dintre aces­tea, modul în care sunt gândite investiţiile este una dintre cele mai importante.

„Ca să se vadă o îmbunătăţire, politica de investiţii trebuie regândită. Este nevoie de investiţii în principal pe zona de inginerie civilă, dar şi pentru reabilitarea reţelelor de producţie hidroenergetică şi pentru tot ceea ce ţine de deşeuri. Este nevoie şi de o predic­tabilitate a proiectelor şi de un nivel de sala­rizare care să ofere competitivitate cu ţările vestice. Doar aşa vom reuşi să avem o stabilitate a forţei de muncă“, a spus Lauren­ţiu Plosceanu, preşedintele ARACO – Aso­cia­ţia Română a Antreprenorilor de Con­struc­ţii, la emisiunea online de business ZF Live. Din ARACO fac parte 120 de compa­nii de construcţii româneşti şi europene.

Odată cu facilităţile fiscale acordate industriei construcţiilor, o parte din forţa de muncă de la negru a ieşit la lumină, a adăugat Laurenţiu Plosceanu. O mare parte din forţa de muncă s-a stabilizat în România şi au existat şi fluxuri de întoarcere a forţei de muncă în ţară, deşi mai discrete. Totuşi, dacă aceste facilităţi vor fi eliminate, se va pierde un factor care a adus stabilitate pieţei construcţiilor, consideră el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO