ZF Live

ZF Live. Johan Gabriels, iBanFirst: Antreprenorii români sunt mai îndrăzneţi acum să treacă graniţele cu business faţă de acum 15 ani

Autor: Răzvan Botea

31.08.2023, 16:15 91

♦ „Dacă poţi să arăţi scalabilitatea, succesul într-o altă piaţă, cu siguranţă vei creşte valoarea companiei”.

Johan Gabriels, director regional pentru Europa de Sud-Est la iBanFirst, a spus la ZF Live că antreprenorii români de astăzi sunt mult mai îndrăzneţi în a-şi trece businessul peste graniţe faţă de cum erau acum 15 ani, când executivul a venit pentru prima dată în România.

„Am început să lucrez în România în  2009 şi când mă uit la acel moment, în principal companii din Europa de Vest veneau în România, în principal pentru forţa de muncă ieftină. A fost şi o surpriză pentru mine faptul că companiile româneşti nu au investit neapărat imediat în ţările vecine. Au fost foarte puţine companii care traversau graniţele acolo. De atunci, am văzut o creştere exponenţială a companiilor româneşti care fac primii paşi şi investesc în Ungaria, Polonia, Bulgaria. Şi este o tendinţă pe care, de fapt, o prognozăm şi o susţinem”, a spus el la ZF Live, emisiune susţinută de Orange Business. Johan Gabriels conduce operaţiunile regionale ale fintechului iBanFirst, companie specializată pe tranzacţiile transfrontaliere din business şi pe protecţia în faţa volatilităţii cursului de schimb. Compania pe care o conduce în regiune este în acest moment prezentă în 10 ţări.

„Le recomand antreprenorilor să treacă graniţele. În primul rând, încercaţi aproape de Ungaria, în Bulgaria, în Polonia, deoarece este mai aproape de casă. Adică dobândiţi cunoştinţele acolo, pentru că nu este întotdeauna uşor. Există cu siguranţă provocări. Cred că cunoştinţele, logistica, faptul că este mai aproape de casă, fac mai uşoară extinderea în aceste ţări decât în Europa de Vest sau chiar în America sau Asia”, a mai spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO