ZF 24

iBanFirst: Actualul consens în ceea ce priveşte dinamica inflaţiei este prea optimist şi majoritatea băncilor centrale vor fi obligate să înăsprească ratele

iBanFirst: Actualul consens în ceea ce priveşte...

Autor: Roxana Rosu

12.06.2023, 15:03 101

Analiştii iBanFirst consideră că actualul consens în ceea ce priveşte dinamica inflaţiei este prea optimist şi că majoritatea băncilor centrale vor fi obligate să înăsprească ratele mai mult decât se preconizează.

„Orientarea anticipată a devenit depăşită în prezent. Băncile centrale se bazează acum pe date şi îşi ajustează constant deciziile privind politica monetară în funcţie de informaţiile publicate. Aceasta poate fi o veste neplăcută pentru pieţe. Politica monetară devine mai incertă ca niciodată, ceea ce poate declanşa mişcări imprevizibile ale activelor financiare. Aşadar, la ce ne putem aştepta de la băncile centrale în acest context, cu o săptămână înainte de reuniunile lor de politică monetară?”, afirmă Alin Latu, Country Manager iBanFirst România.

În cazul SUA, piaţa monetară anticipează o perioadă de pauză, urmată de o majorare a ratei dobânzii cu 25 de puncte de bază, la 5,25-5,50 % pe 26 iulie, apoi o nouă pauză în septembrie. În opinia analiştilor iBanFirst, mixul de date disponibile plasează şedinţa FED din luna iunie într-o situaţie critică.

Luând în considerare experienţa anterioară, specialiştii iBanFirst consideră că FOMC (Comitetul Federal de Operaţiuni de Piaţă Deschisă) manifestă o teamă mai mare în a nu lua suficiente măsuri pentru a combate inflaţia, decât în a lua măsuri excesive.

Prin urmare, scenariul de bază al iBanFirst este că FOMC va majora ratele dobânzilor atât în luna iunie, cât şi în luna iulie, urmând să facă apoi o pauză. În opinia analiştilor, o reducere a ratei, prognozată de piaţa monetară în noiembrie, este exclusă. De asemenea, nivelul extrem de incertitudine privind politica monetară probabil va creşte volatilitatea pe termen scurt a pieţei valutare (deşi, până în prezent, aceasta a fost controlată) şi va favoriza dolarul american. Cu toate acestea, este prea devreme pentru a determina dacă repoziţionarea actuală a traderilor în favoarea dolarului va fi de durată sau nu.

În schimb, nu există aproape nicio incertitudine în ceea ce priveşte rezultatul reuniunii de politică monetară a Băncii Centrale Europene (BCE) de săptămâna aceasta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO