ZF Live

Exclusiv ZF Live. Marcel Boloş, ministrul finanţelor: Primele noi măsuri fiscale vor intra în vigoare la 1 octombrie, celelalte la 1 ianuarie 2024, asta dacă reuşim să menţinem tendinţa actuală de deficit bugetar

Autor: Răzvan Botea

04.09.2023, 08:36 1797

♦ Guvernul a mers la Bruxelles cu trei măsuri principale pentru creşterea veniturilor la buget: modificarea pragului pentru microîntreprinderi, taxă pe cifra  de afaceri a corporaţiilor şi eliminarea unor facilităţi fiscale din domeniul construcţiilor şi din agribusiness.

Măsurile fiscale de majorarea taxelor ar putea intra în vigoare în două tranşe: una pe 1 octombrie, pentru a scădea deficitul din 2023 şi a doua din 1 ianuarie 2024, spune Marcel Boloş, ministrul finanţelor. Asta „dacă” se va menţine tendinţa actuală de reducere a ritmului cheltuielilor bugetului de stat şi, deci, a reducerii deficitului faţă de perioada similară din 2022.

Sunt însă prea mulţi de „dacă”  şi de „ar putea” în spusele celui mai puternic ministrul al cabinetului.

„Dacă reuşim să menţinem această tendinţă a deficitului bugetar, atunci probabil că vor fi măsuri fiscale care vor intra în vigoare cu 1 octombrie şi unele care vor intra în vigoare cu 1 ianuarie”, a spus ministrul finanţelor la ZF Live, emisiunea susţinută de Orange Business.

Discuţia despre măsurile de creştere a veniturilor prin majorări de taxe vine în contextul în care cheltuielile cuprinse în bugetul iniţial din 2023  au fost depăşite, iar veniturile nu au fost realizate. Cu o ţintă de 4,4% din PIB deficit bugetar asumată de guvern în faţa Bruxelles-ului, în condiţiile în care România se află în procedură de deficit excesiv, guvernul trebuie să dea din coate pentru a se apropia de această ţintă. În acest moment este clar că ţinta va fi depăşită, de aceea o garnitură de miniştri şi premierul Marcel Ciolacu discută la Bruxelles măsuri pentru a ţine sub control deficitul bugetar.

În interviul acordat ZF, ministrul Marcel Boloş a enumerat trei măsuri principale cu care guvernul a mers la Bruxelles pentru negocieri privind reducerea deficitului: modificarea pragului pentru microîntreprinderi, taxă pe cifra  de afaceri a corporaţiilor şi eliminarea unor facilităţi fiscale din domeniul construcţiilor şi din agribusiness.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO