ZF Live

Ciprian Dascălu, economist şef al BCR: Prognoza de creştere economică pentru acest an este de 3,3%. Consumul redevine anul acesta principalul motor de creştere economică, după ce anul trecut au fost investiţiile

Ciprian Dascălu spune că există o presiune inflaţionistă din partea cererii şi a salariilor, ceea ce îngreunează, din perspectiva politicii monetare, o reducere agresivă a ratelor de dobândă.

Ciprian Dascălu spune că există o presiune inflaţionistă din partea cererii şi a salariilor, ceea ce îngreunează, din perspectiva politicii monetare, o reducere agresivă a ratelor de dobândă.

Autor: Alexandra Matei

02.02.2024, 09:00 325

♦ BNR ar putea începe procesul de tăiere de dobânzi în luna mai a acestui an, urmând ca în decursul anului să existe în total cinci astfel de tăieri de dobânzi ♦ Pe final de an, dobânda cheie ar putea să se situeze la nivelul de 5,75%.

Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR, estimează că anul acesta va avea loc o creştere economică de circa 3,3%, iar consumul va redeveni principalul motor de creştere economică, după ce anul trecut acesta a fost reprezentat de investiţii.

„Avem o estimare de creştere economică de 3,3% în acest an. Suntem în apropierea consensului analiştilor, care previzionează o creştere economică de 3,2% în 2024. Vedem schimbarea motorului creşterii economice. Anul trecut am avut investiţiile ca principal motor, anul acesta avem consumul. Câştigurile salariale în termeni reali au devenit semnificative şi vor creşte pe măsură ce inflaţia scade. Din luna august a anului trecut, salariile au depăşit nivelul dinaintea şocului pe materii prime, recuperându-se în termeni reali pierderile cauzate de inflaţia ridicată. Dacă ne uităm la ultimele cifre pe vânzările de produse nealimentare vedem o creştere de de 6,4%, ceea ce sugerează că putem vedea o creştere economică de 3,3% în acest an, excluzând un şoc extern major”, a detaliat el în timpul emisiunii online de business ZF Live.

Creşterea economică de 3,3%, precizează acesta, este însă estimată sub potenţial. În realitate, potenţialul de creştere economică al României, afirmă economistul-şef al BCR, este între 3,5% şi 4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO