ZF English

Un ingredient necesar in afaceri: nadejdea

26.07.2001, 00:00 20



Nadejdea Giosu (Nadia, cum ii spun cei care o cunosc) este directorul firmei Dava Suceava. S-a nascut in urma cu 49 de ani, in localitatea Fratautii Vechi.

Absolventa a Facultatii de Chimie si Inginerie Chimica din cadrul Institutului Politehnic Iasi, a primit repartitie la Combinatul de Celuloza si HSrtie Suceava, unde a lucrat ca inginer chimist timp de opt ani. Apoi s-a transferat la filiala Comitetului de Stat al Planificarii.

Dupa evenimentele din 1989, Nadejdea s-a gSndit ca in viata ei trebuie sa aiba loc o schimbare. Impreuna cu sotul ei, Adrian, si el tot inginer de profesie, s-a hotarSt sa infiinteze o firma privata.

Pentru a porni la drum era insa nevoie de bani. Astfel incat sotii au dat lectii de limbi straine si au vandut impletituri de nuiele si obiecte din ceramica.

In 1991 au fost puse bazele firmei Dava, avSnd ca obiect de activitate, intre altele, importul si distributia de tehnica materiala pentru cabinetele stomatologice. La inceput erau aduse doar cSteva zeci de produse, dar cu timpul, afacerea a decurs in favoarea patroanei.

In prima faza, Dava era distribuitorul firmei Spofa-Dental din Cehia. Data find seriozitatea si corectitudinea cu care a lucrat, firma a fost contactata de doua societati straine, pentru distribuirea in Romania de materiale consumabile si aparatura stomatologica.

Este vorba de concernul franco-german Satelec-Pierre Rolland si de compania Major din Italia. Pentru cele doua firme, Dava a devenit unic distribuitor in RomSnia.

Alaturi de concernul franco-german, firma a participat anul acesta, in luna martie, la expozitia specializata de tehnica dentara de la Koln, iar in mai a participat la expozitia Denta 2001 de la Romexpo.

Rezultatele pe piata interna nu au intSrziat sa apara. Dava are la ora actuala mii de clienti in tara, iar anul trecut, cifra de afaceri a fost de 5,4 miliarde de lei.



De la sediu de firma la hotel

Dat fiind faptul ca lucrurile mergeau bine, in 1993 a acceptat o provocare. In urma unei licitatii, Nadejdea Giosu a reusit sa cumpere hotelul Balada din Suceava.

"Initial, cautam un spatiu pentru sediul firmei. L-am gasit. Apoi, am inceput sa facem renovari, modernizari si dotari. Am facut investitii de aproape 4 miliarde de lei. Am investit, pe lSnga bani, si suflet, si timp. Dar cred ca am reusit sa facem ceva de care suntem mSndri", spune ea.

Hotelul are 18 camere, un apartament, trei saloane restaurant si o terasa. Societatea are angajate 30 de persoane cu carte de munca.

Orasul Suceava are opt hoteluri, din care unul de trei stele, cinci de doua stele (printre care si Balada) si doua de o stea.

Dintre acestea, numai patru - Classic, Bucovina, Arcasul si Balada - au site-uri proprii pe Internet, prin intermediul carora se pot face rezervari de camere. Spre deosebire insa de celelalte hoteluri cu prezenta pe web, site-ul Balada indica si tariful de cazare. O camera cu doua paturi costa aici 49 de dolari.



Norocul si-l face omul

In ultimii patru ani, firma Dava s-a situat pe primul loc in topul firmelor din judet, organizat de Camera de Comert si Industrie Suceava - la categoria societatilor cu activitate de turism.

Nadejdea crede ca si-a realizat visul. Alaturi de Adrian, se considera o femeie implinita. Isi imparte cu sotul munca in firma, fiindca amandoi cred ca numai lucrul in echipa (in cazul lor, lucrul in familie) poate sa asigure succesul unei afaceri.

CSt priveste norocul, parerea patroanei e aceea ca trebuie sa si-l faca omul cu mSna lui. "Se poate reusi numai daca muncesti in mod serios, cinstit si corect. Am avut si noi perioade dificile. Am apelat la credite bancare cu dobSnzi destul de mari, ne-a descurajat inflatia - am trecut insa cu bine de toate greutatile".



Phillipe Francois, expert in turism pentru Uniunea Europeana, in colaborare cu specialisti ai Consiliului Judetean Suceava, a realizat anul trecut un studiu referitor la dezvoltarea turismului in Bucovina, a carui concluzie era ca numarul turistilor care vor vizita judetul Suceava va creste de zece ori in urmatorii 12 ani.

Studiul a fost sustinut financiar de Guvernul Frantei si a avut ca scop includerea manastirilor din judetul Suceava intr-un proiect de conservare si valorificare a patrimoniului din Bucovina.

Philippe Francois este coordonatorul proiectului "Parcul Natural Regional al Manastirilor din Bucovina", care face parte din Programul de dezvoltare a retelei nationale de arii protejate.

Potrivit proiectului de dezvoltare a turismului in judetul Suceava, zona Bucovinei va fi promovata ca un produs turistic complet, iar in urmatorii 12 ani se asteapta cresterea numarului de turisti de la o suta de mii la un milion de turisti anual.

Proiectul fi realizat cu fonduri obtinute de la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est, din programe ale Uniunii Europene si Bancii Mondiale, precum si cu fonduri ale comunitatilor locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO