ZF English

Suveniruri tipic olandeze: candele facute la Hunedoara

20.08.2001, 00:00 83



Daca spune cineva ca in comuna Romos din judetul Hunedoara vin investitori straini care-si deschid tot felul de afaceri, ai impresia ca glumeste. Ce sa caute strainii tocmai la Romos? ai, mai ales, de ce si-ar deschide cineva o firma de productie acolo?

Raspunsul vine insa cu usurinta si e acelasi ca in mai toate zonele rurale unde se instaleaza strainii: forta de munca ieftina si buna. De putin timp, un olandez fabrica la Romos obiecte decorative din piatra moale, pe care apoi le vinde drept suveniruri in ?ara Lalelelor.

Locuitorii comunei Romos, de langa Orastie, nu-s deloc bogati. Dezindustrializarea treptata a judetului a facut ca multi dintre romoseni sa ramana fara loc de munca. Dupa estimarile primariei, rata somajului in comuna trece de 40%. Prin urmare, numai venirea unor investitori in zona poate oferi sansa unor locuri de munca pentru niste oameni care acum traiesc mai mult din agricultura.

"Daca vin la noi in comuna o data, este suficient. Pentru ca se vor mai intoarce. Satenii sunt asa de ospitalieri, ca strainii sunt de-a dreptul incantati. Dupa ce-si deschid firme, ei fac tot felul de donatii pentru comunitate.

Astfel, au adus calculatoare pentru elevii din scolile din Romos, biciclete pentru sateni, sa aiba cu ce se deplasa, ba au dat bani si pentru o biserica", spune Mircea Patranjan, primarul comunei Romos.





Olandezul de la Romos



Johann Nicolaus Aarts a venit la Romos tocmai din orasul Valkenburg din Olanda. Nu are nici neamuri si, pana de curand, nici prieteni nu a avut aici. Dar a avut curajul sa-si deschida o mica afacere care, se pare, merge ca pe roate. Pentru ca vine dintr-o zona turistica a Olandei, ce s-a gandit omul?

Sa produca la Romos suveniruri din piatra destinate turistilor care viziteaza tara polderelor. Turisti care nu vor sti niciodata ca in obiectele luate drept dovezi ale indemanarii mestesugarilor olandezi - sau poate drept curiozitati un pic kitsch - se ascunde munca unor romani care n-au vazut niciodata ?arile de Jos.

"Piatra se aduce din Olanda. Cei de acolo ii spun . Cica la noi nu se gaseste asa ceva. Aduc bucati mari, iar aici, la atelierul din Romos, se taie in bucati mai mici. Piatra se lucreaza foarte usor. Primim modelele din Olanda, de la patron, dupa care realizam obiectele", spune Maria Ilie (medalion), cea care se ocupa, impreuna cu sotul ei, de afacerea olandezului la Romos.

Spuma de mare este o varietate alba si usoara a magneziei - un mineral destul de raspandit, exploatat in Grecia, Crimeea si Asia Mica.



Arici, elefanti, broaste, cani...

"Facem sabloane pentru fiecare model in parte. Din bucatile mai mari de piatra se confectioneaza candele, iar din cele mai mici, diferite animale. In fiecare luna trimitem sute de asemenea obiecte in Olanda", explica Maria Ilie.

Daniel Maniut, un tanar de 24 de ani care ciopleste piatra la firma olandezului, Atirom, povesteste cum procedeaza. "Ca sa confectionez din aceasta piatra un animal, de exemplu, imi ia aproximativ un sfert de ora. Nu este o operatie grea, ba dimpotriva. Am in fata mea modelul pe hartie. Dupa ce am decupat piatra dupa sablon, cu pila cioplesc pana ajung la produsul finit".

"Imi place ce fac - de mic desenam, iar cand s-a construit o biserica in Romos, am cioplit din piatra un chip de om si asa am ajuns sa fiu angajat aici, la atelierul olandezului. Parca fac meseria aceasta dintotdeauna. Am ajuns sa confectionez peste 50 de piese pe zi. Avem comenzi pentru candele, care sunt de dimensiuni mai mari. Apoi, facem elefanti, broaste, caini, ursi, pasari, arici si multe altele.

Nici o piesa nu este identica alteia, pentru ca lucram manual. Nu avem matrite. Piatra este asa de moale, ca e o adevarata placere sa o lucrezi", zice Maniut.





Adam si Eva pe comanda speciala

Dupa ce piesa a fost cioplita, cu ajutorul unui compresor cu aer, se elimina praful de pe model. Obiectul este apoi inmuiat intr-o solutie de apa cu aracet. La 10 litri de apa se adauga aproximativ 300 de grame de aracet. Ultima etapa este uscarea, care se face pur si simplu la soare.

Angajatii firmei spun ca piatra se lucreaza extrem de usor si toata munca este o adevarata placere.Pana acum au luat drumul Olandei cateva sute de candele si tot atatea animale din piatra moale. Pretul produselor variaza intre 10-15 marci germane.

In aceasta luna, la atelierul de la Romos au fost fabricati peste 500 de arici din spuma de mare. Pasarile sunt si ele foarte solicitate in Olanda. Cererea este de cateva sute de animale in fiecare luna, afacerea fiind doar la inceput.

Puse una langa alta, se observa ca obiectele nu sunt identice, mesterul lasand frau liber imaginatiei pentru fiecare piesa. In plus, mai sunt accesoriile: pe candele mai vin montate niste piese metalice colorate. Sau alte obiecte: se mai confectioneaza aici cizme, in care se lipesc flori artificiale. A fost si o comanda speciala pentru niste statuete care sa-i reprezinte pe Adam si Eva.



"Romanii nu cumpara asa ceva"

Patronul firmei, Johann Nicolaus Aarts, duce piesele in Olanda, in orasul Valkenburg. "Este o zona turistica a tarii, asa ca obiectele fabricate la Romos se vand foarte bine ca suveniruri. Mana de lucru este mult mai ieftina aici in Romania, iar cheltuielile cu productia sunt mult mai scazute decat daca obiectele ar fi fabricate in Olanda", spune Constantin Ilie, managerul societatii Atirom.

"Toata marfa este vanduta peste hotare, nici o bucata nu se vinde in Romania. Romanii nu cumpara asa ceva - nu sunt interesati de asemenea obiecte", precizeaza Ilie, care adauga, cu satisfactie, ca olandezul va incepe inca o afacere in comuna, cu confectii metalice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO