ZF English

Servicii verzi pentru moldovenii instariti

26.04.2001, 00:00 19



"Sunt economist si nu am avut nimic in comun cu amenajarea gradinilor", sustine patronul firmei Green Service din Iasi, Ion Waszkiewicz. Ideea afacerii a incoltit la scurt timp dupa ce a vizitat la Bucuresti un targ unde erau expuse plante, copacei si diverse aranjamente florale.

Cum in mai toate orasele mari existau firme cu un astfel de profil, iar in Iasi nu aparuse nici una, Ion Waszkiewicz s-a gandit ca o astfel de afacere poate fi profitabila.

Investitia initiala s-a ridicat la aproximativ 15 mii de dolari, bani proveniti atat din "pusculita" proprie, cat si din credite. "Am plecat in aceasta afacere cu gandul ca daca va merge - bine, iar daca nu, atunci sa caut altceva", spune Waszkiewicz.

Dupa numai o luna de functionare a firmei, el spune ca primele semne sunt incurajatoare si nu pare dispus sa se indrepte pe o alta cale.

In privinta amenajarii gradinilor, pentru care sezonul abia a inceput, Green Service are in realitate doua oferte: "gradina de locuit" si "gradina de agrement".

Gradina de locuit se refera in special la acel spatiu in care predomina mobilierul (mese, banci, locuri de joaca pentru copii si chiar piscine) si care trebuie considerata ca o extensie a spatiului de locuit in natura.

Potrivit lui Waszkiewicz, gradina de agrement este cea care ofera relaxarea, iar amenajarea ei, prin asa-numita "pardoseala", joaca un rol deosebit.



Cea mai scumpa e montarea fantanii arteziene

Patronul firmei Green Service recunoaste ca tinta afacerii sale o reprezinta acei oameni care au o situatie financiara buna, dar spera ca, pe viitor, cresterea nivelului de trai va duce la o crestere a comenzilor pentru firma sa.

"In Iasi, spre exemplu, avem zone tinta - ne orientam mai ales acolo unde exista case. In general, mergem pe vanzare directa, dar am ajuns la concluzia ca o eficienta mare o au si bannerele si reclamele noastre din presa, astfel ca au inceput sa vina oamenii la noi", considera patronul firmei Green Service.

Pentru acest an este prognozata o cifra de afaceri de aproximativ 100.000 DM. Firma acopera in prezent sase judete ale Moldovei, iar acolo unde exista solicitari urmeaza deplasarea pe teren, realizarea proiectului pe calculator, iar apoi efectuarea propriu-zisa a lucrarii.

Cea mai ieftina lucrare este punerea gazonului - 15.000 lei/mp -, iar cea mai scumpa este montarea fantanii arteziene care, desi dureaza doar doua ore, ajunge la cateva zeci de mii de marci.

"Multi oameni spun ca gazonul e prea scump si sustin ca si iarba e buna. Numai ca exista o diferenta uriasa, pentru ca la iarba firele cresc aiurea, in timp ce in privinta gazonului, firele cresc uniform si au densitatea superioara".

Din cei 15.000 de lei pentru un metru patrat de gazon, 10.000 inseamna samanta, iar restul de 5.000 de lei reprezinta manopera. "Din cei 5.000, ii platim pe salariati, dam impozitele statului si abia daca ramanem cu 2.000", afirma Waszkiewicz.



Patronul prefera parteneri din Ardeal

Green Service a reusit sa "prinda" deja doua lucrari de anvergura, prima fiind montarea gazonului pe o suprafata de 2 ha, pentru magazinele Metro din Iasi si Bacau. De asemenea, a amenajat un teren de fotbal de 600 mp unui iesean a carui pasiune este sportul cu balonul rotund.

Pe de alta parte, firma ieseana distribuie seminte, sisteme de irigare, pompe, masini de tuns iarba, precum si alte accesorii necesare pentru ingrijirea unei gradini.

Un punct esential in amenajarea unei gradini este plantatul arborilor si al diferitelor plante. Pentru specialistii firmei, totul este calculat pana la ultimul detaliu.

"Se analizeaza dispunerea plantelor, se calculeaza distantele dintre plante, dintre plante si casa sau dintre fantana si casa. Nu facem nimic dupa ochi sau dupa ureche. Unii spun: sapi o groapa, pui ceva si la revedere. Nu e chiar asa daca vrei sa-ti iasa un lucru pe masura", sustine Waszkiewicz.

Pentru el, este extraordinar atunci cand oamenii se intereseaza de plante si vor mai mult decat o simpla amenajare a propriei gradini. Printre ofurile sale se numara drumurile fara de sfarsit pe care le-a facut pentru obtinerea autorizatiilor de functionare a firmei.

"Este o birocratie adevarata. In loc sa te ocupi de derularea afacerii, esti pus la alergaturi. Spre exemplu, daca mergi sa iei autorizatie de mediu nu obtii hartia daca nu o ai pe cea de la Sanepid, iar aici, daca nu o ai pe cea de la Pompieri", zice Waszkiewicz.

O alta nemultumire de-a sa este legata de atitudinea "ciudata" in afaceri intalnita in Moldova. "Exista o reticenta, o neincredere pe care nu pot sa mi-o explic. Paradoxal, lucrez mai mult cu zona Ardealului, in special cu parteneri din Timisoara si Targu-Mures".

Dincolo de aceste greutati, Waszkiewicz este optimist asupra viitorului sau in afaceri, fiind decis sa ramana pe taramul plantelor, al gazonului si al fantanilor arteziene.





Anul acesta se poarta jocurile de apa

Olivia Steer, Bihoreanul



Pare ca in gradinita de la strada Dumnezeu a creat in miniatura un petec de lume. Din joaca. Lacul cu apa rece e in buza stancii, iar padurea de brazi pitici verzi si argintii face umbra deasa.

Printre pietre si-a facut culcus un muschi carnos, iar panselute liliachii cresc senine in scorbura unui trunchi scund de copac. E liniste. Visul a devenit realitate, iar creatorul isi priveste opera.

"Trebuie sa ai multa imaginatie si sa tratezi plantele ca pe niste fiinte umane, pentru ca sunt vii!". Florin Ples e mandru de realizarea lui.

In glas e pasiunea pentru natura, iar in ochi cautatura avizata a artistului ce-si evalueaza munca. Amenajarea spatiilor verzi e pentru el mai mult decat o pasiune; in timp a devenit o afacere profitabila.



De la comert la arta

Afacerea cu amenajari de spatii verzi i-a venit ca o manusa. ai ca o revelatie, in urma cu patru ani. Pana atunci - de la terminarea Facultatii de Horticultura, in 1987 - se chinuise ca inginer navetist, cu un salariu de bugetar, la fabrica de conserve Arovit si apoi la un CAP din Valea lui Mihai.

A venit Revolutia si comertul i-a deschis ochii. A facut export o vreme cu tot felul de produse, pana si-a intalnit fostii colegi de facultate. "Un noroc. Unii dintre ei au firme de amenajari de spatii verzi si m-am mai consultat cu ei. Mi-a fost chiar usor sa ma apuc de treaba.

Arboricultura imi placuse dintotdeauna". S-a trezit, astfel, peste noapte, dand sfaturi clientilor despre cum se creste o planta si raspunzand la intrebari incuietoare: "Mi-ati pus gazon. Dar eu acum trebuie sa imi cumpar masina de tuns iarba?".

Cata vreme patima lui pentru verdeata si flori e si pasiunea clientilor, toata lumea e multumita si afacerea prospera. Principiul lui Florin suna asa: "Daca stiu ca-i fac clientului o lucrare si nu vrea sa o intretina, atunci mai bine nu fac nimic".

In timp, a invatat sa-i deosebeasca pe oamenii care ii calca pragul firmei si sa-i imparta in doua categorii. Prima categorie - majoritatea, de fapt - sunt oameni cu bani. A doua e mai pe sufletul lui Florin. Sunt oameni obisnuiti care, din iubirea pentru frumos, fac sacrificii.

"Zilele trecute a venit o batranica la noi, la firma. Ca are acasa un petec de gradina si vrea sa planteze pe el un bradut argintiu. Pensia ei e de un milion si un pic, iar bradutul costa un milion sapte sute. I-am spus ca-i scump. . La oameni de genul acesta, e o placere sa vinzi plante".

O lucrare efectuata de firma lui Florin poate sa dureze doua zile sau chiar o luna - in functie de marimea spatiului si complexitatea amenajarii - si costa intre 4 milioane si 150 de milioane de lei.



Cum se invata din propriile greseli

"Ii facusem la un moment dat unui client o fantana arteziana. , mi-a zis omul a doua zi. E suficient sa nu asezi ermetic pietricelele, sa sara la fiecare ciclu cate o picatura, ca apa s-a scurs in cateva ore". Florin a invatat din propriile greseli si si-a format in timp reguli in afaceri.

Mai nou, e nevoit sa refuze clienti, din cauza ca are prea multe comenzi. "Azi a trebuit sa refuz doua comenzi. Pentru ca nu-mi iau niciodata mai multe lucrari simultan".

Are o singura echipa, iar el e tot timpul in teren, supraveghind lucratorii - ca sa fie convins ca plantele lui prind radacina si cresc armonios.

Pentru ca fiecare floare sadita, fiecare arbust plantat il reprezinta. Ii reprezinta priceperea si sensibilitatea de artist. "O floare simte. Simte daca o plantezi cu dragoste si o ingrijesti cu daruire. Atunci si nu se ofileste. Se cheama ca ai mana. Iar eu am mana", spune Florin.

Florin a invatat din facultate sa pretuiasca florile. Pe vremea cand era student la Horticultura, camaruta lui era captusita cu plante. Obisnuia sa culeaga flori de prin parcuri, pe care le sadea si le inmultea. In final, a ajuns sa stranga nu mai putin de 174 de ghivece.

In gradina de la sediul firmei Eutectic Prod, din Episcopia Bihor, Florin Ples a adunat peste 100 de specii de plante, in valoare de 200 de milioane de lei.

Marfa este importata din Ungaria in special, dar uneori e adusa tocmai din Italia. Pentru ca prezentarea lor sa fie cat mai convingatoare, Florin le-a recreat mediul natural in care cresc. Iar proprietarul mai are un secret. Ingrasamintele pe care le foloseste sunt concepute de el, dupa o formula secreta, care le face sa creasca si sa infloreasca mai repede.

In amenajarea spatiilor verzi exista - ca in orice moda - tendinte de sezon. Florin Ples spune ca anul acesta se poarta jocurile de apa si amenajarile in piatra, inspirate din stilul asiatic. Cu alte cuvinte, "o dezordine bine controlata".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO