ZF English

Culori si parfumuri de toaleta

02.04.2001, 00:00 60



Abandonand o afacere din domeniul maselor plastice, un economist oltean si-a deschis la Deva un atelier in care produce lunar tone de hartie igienica. Cu doar doi angajati, el face afaceri lunare de zeci de milioane de lei.

Absolvent, in 1988, al ASE, Ion Enut a lucrat trei ani in reteaua comerciala hunedoreana. In 1991 a renuntat la cariera pentru care facuse facultatea si a intrat in lumea afacerilor.

In localitatea natala, Dragasani - Valcea, si-a deschis o fabricuta de articole din plastic, unde producea dopuri si capete de sifon din plastic, din prelucrarea deseurilor de plastic.

Pentru ca, la un moment dat, dobanzile la credite ajunsesera la 130-140%, afacerea a devenit nerentabila, iar Enut s-a mutat la Deva, unde isi avea si familia.

In toamna lui 1999, tanarul om de afaceri a inchiriat un spatiu la iesirea din Deva, spre Santuhalm, unde a inceput sa fabrice hartie igienica.

Pentru asta, a trebuit sa vanda utilajele pe care le avea la Dragasani si sa-si cumpere o linie tehnologica, de productie romaneasca, cu care sa faca hartie igienica.

Derulatorul (masina pentru desfasurarea balotilor de hartie), banzigul (masina pentru taierea sulurilor de hartie) si sudeza (masina pentru fabricarea si sigilarea sacilor din folie de polietilena) l-au costat peste 7.000 de dolari.

"M-am gandit ca in acest domeniu poate exista un castig constant pe toata durata unui an si nu sunt fluctuatii mari de vanzare de la o luna la alta", spune Ion Enut.



Numarul norocos

Enut si-a denumit noua firma 7x7 SRL, pentru ca el crede ca sapte este un numar care ii poarta noroc. A pornit productia cu doi angajati pe care ii are si astazi si care au fost instruiti timp de o saptamana de un specialist al producatorului de la care a cumparat utilajele. Cei doi muncitori fabrica intr-o luna intre sapte si opt tone de suluri de hartie igienica.

Firma produce sapte sortimente de hartie igienica, care se deosebesc prin gramaj, mod de ambalare (cu sau fara tub de sustinere) si culoare.

Derulatorul si banzigul sunt reglabile, astfel incat greutatea si lungimea bobinelor de hartie igienica se pot obtine in functie de comenzi. Dintr-un sul de hartie iesit din derulator rezulta 10-14 bobine de hartie in urma taierii la banzig.

Noutatea cu care societatea vrea sa intre pe piata in aceasta primavara este hartia igienica parfumata. "Tuburile de carton sunt imbibate in solutii de parfum, iar hartia este pulverizata, in timpul derularii, cu esenta de parfum. Am facut cateva probe si sunt multumit de rezultate", afirma Ion Enut.

In ultima jumatate de an de activitate, societatea a inregistrat cifre de afaceri cuprinse intre 70 si 80 de milioane de lei, in fiecare luna.



Hartie speciala de la Calarasi

Materia prima, hartia speciala, este adusa de la Calarasi. "Mi se pare ca este cea mai buna hartie produsa in Romania", motiveaza Ion Enut alegerea unui furnizor atat de indepartat. El aduce cate patru-cinci tone de hartie la un transport, in baloti de 150-200 de kilograme.

Balotii, manevrati cu o mini-macara, sunt asezati pe derulator, unde hartia este bobinata in suluri lungi de peste un metru. Sulurile se taie si se lipesc, apoi trec la banzig, fiind taiate la dimensiunea si gramajul dorit. Bobinele astfel obtinute sunt ambalate si sigilate in sacii care sunt produsi tot aici.

Cea mai arzatoare problema a patronului este marirea cifrei de afaceri a firmei. Dupa parerea lui, lucrul acesta nu se poate face decat daca produsele sale, hartie igienica si prosoape din hartie, vor fi vandute si in judetele limitrofe - Timis, Arad si Bihor, atata timp cat in jumatatea de nord a judetului Hunedoara, unde isi desface acum marfa, numarul consumatorilor ramane constant.

Chiar daca afacerea sa se dovedeste profitabila, Ion Enut, actionarul unic al 7x7 SRL, nu este foarte incantat de mediul de afaceri din Romania. "Principala problema care imi da batai de cap este inflatia. Cand am inceput activitatea de productie la Deva, cumparam kilogramul de hartie cu 3.600 de lei.

Acum platesc 7.600 de lei pentru un kilogram de hartie, adusa de la Calarasi. Pretul de vanzare a unei bobine de hartie igienica este de 645-795 de lei, fara TVA, in functie de tip si gramaj. Pentru achizitii mai mari de trei milioane de lei, fac si o reducere de 3%", a declarat Ion Enut.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO