ZF English

Ce poti face cu un camin de nefamilisti

10.12.2001, 00:00 342



Ilan Zakaria s-a nascut la Tel Aviv. Avea numai 19 ani cand a plecat de-acasa, sa munceasca in Germania. "La inceput am lucrat la un hotel unde, pentru 16 ore de munca pe zi, primeam casa si 500 de marci lunar".

A muncit 10 ani in Occident. Facea de toate, de la munca de instalator pana la cea de receptioner de hotel. In 1999, Ilan a venit in Romania in vacanta. Atunci s-a decis sa faca aici afaceri.

Spune franc: "M-am gandit ca in tara asta exista potential de afaceri si pot sa o duc foarte bine aici, spre deosebire de tara mea natala. In Israel e stresant sa faci afaceri. Evreii sunt unul mai destept decat celalalt, iar banii se castiga greu".

Tanarul scund, uscativ si brunet lasa sa-i cada din mana lada cu scule. Tocmai a coborat de pe scara cu ajutorul careia monta placi de rigips pe tavan. "Asta-i blocul meu!", zice el, scurt si la obiect.

Proprietarul are alura de pusti. Nu poti sa nu te intrebi daca stapanul blocului e major. "Am 29 de ani", zice el intr-o romana cu un accent mai ciudat.

In 1999, israelianul Ilan Zakaria a venit in Romania in vacanta. Atunci s-a decis sa faca afaceri in aceasta tara si, daca ii merge bine, poate chiar sa ramana aici.

Tanarul s-a gandit ca isi poate fructifica la Oradea cei zece ani de experienta in domeniul hotelier, acumulati in timpul sederii sale in Germania. Astfel incat a cumparat pur si simplu un bloc intreg - caminul de nefamilisti al intreprinderii Metalica din Oradea - cu gandul de a-l transforma in motel.

Achizitia l-a costat un miliard de lei, plus TVA. Apoi a investit cel putin 500 de milioane de lei pentru reparatiile strict necesare blocului. A schimbat instalatia electrica si instalatiile de baie si a pus la punct termoficarea.



Ultimul etaj e pentru turisti

Ultimul nivel al cladirii a fost transformat in motel. Cu ce bani? "Pe credit, luat in Germania". Contrastul dintre etajele inferioare si zona finisata este izbitor. Interiorul, candva tipic unui camin muncitoresc, a devenit un spatiu de cazare fara pretentii, dar cochet si curat.

In partea de cladire rezervata motelului, Ilan Zakaria a amenajat bai in fiecare camera. Mobilierul a fost adus din Germania. 40 de garnituri. Acum, camerele motelului nu mai pastreaza nimic din aspectul mohorat al vechiului camin.

"Incet-incet, vreau sa transform tot blocul in motel. Asta va depinde insa, bineinteles, si de chiriasii care au ramas in cladire. Nu vreau sa dau pe nimeni afara", spune Ilan.



Cand proprietarul matura scara

Locatarii blocului au fost surprinsi sa-si vada proprietarul maturand scarile sau facand pe receptionerul. "Asa ceva nu prea vezi in Romania. Am avut un muncitor care n-a pus gresia cum ar fi vrut Ilan. L-a dat afara si a facut el treaba", povesteste Doina Fisis, o locatara pe care patronul a angajat-o ca receptionera.

Tanarul proprietar a reparat si un zid, care i s-a parut stramb. Nu din zgarcenie, ci fiindca "nu conteaza ca esti director; e afacerea ta".

Deocamdata, israelianul prospecteaza piata, cu prudenta. Semnele sunt incurajatoare. "Afacerea merge, asa ca trebuie s-o fac mai serios". La vara va continua renovarile in cladire. Este aproape hotarat sa ramana in Romania. Spune ca-i plac romancele si s-a gandit sa se insoare aici.



O camera goala nu aduce bani

Pretul unei camere de motel este de 250.000 lei pe zi. Clientii care stau aici o perioada mai lunga de timp pot primi reduceri de pana la 100.000 de lei. "Pe baza de contract". Ilan stie ca o camera goala nu aduce bani. A avut in motel si studenti cu multa dare de mana.

Chiriasii din vechiul camin de nefamilisti platesc 40 de dolari pe luna, suma in care intra si cheltuielile cu apa si incalzirea. "Iarna am profit zero. Asta e! Dar vara mai si castig", recunoaste cu modestie Ilan.



Copil cu nume de masina

Familia lui Ilan locuieste la Tel Aviv. Se vad rar, de doua trei ori pe an. "Parintii nici n-au stiut ca m-am stabilit in Romania. Daca eu sunt multumit, si ei sunt multumiti".

Desi e necasatorit, Ilan nu ascunde faptul ca are un copil. Numele lui e Ferrari. Asta fiindca bolizii sunt pasiunea sa de o viata. "Nu e mancare, nu-i nimic; este in schimb masina", spune tanarul cel mic de statura, care a stiut sa treaca peste destule privatiuni ca sa-si indeplineasca visul.



Un business cuser

Prietenii lui Ilan spun ca pentru tanarul israelian afacerile sunt sfinte. "Mergi cu el la o masa si cheltuie doua milioane fara nici un cuvant, dar daca ii ceri imprumut zece mii, asteapta de la tine sa-i primeasca inapoi".

Doina Fisis spune ca patronul ei n-a fost ocolit de controale ale autoritatilor, desi nu spune exact carei institutii ii apartineau inspectorii care s-a intamplat sa gaseasca in neregula ceva la caminul-motel.

"N-a incercat sa mituiasca pe nimeni - a platit amenda zambind. Ba chiar i-a rugat pe inspectori sa-i spuna unde a gresit, ca pe viitor sa nu i se mai intample", zice Doina Fisis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO