Comunicate Agricultură

ZF Agropower. Cum a creat un antreprenor o fermă-punct gastronomic în judeţul Brăila: „Într-un singur an am avut 20.000 de vizitatori“

Autor: Mădălina Dediu Panaete

17.08.2023, 00:06 1360

Marius Coadă a pariat pe o fermă agroturistică în judeţul Brăila – Ferma de la Coadă şi după ce a dezvoltat iniţial doar partea de experienţe pentru copii ulterior a deschis şi un punct gastronomic local.

„Iniţial am gândit ferma pentru copii, dar ne-am dat seama că sunt şi mulţi adulţi care la 35 de ani n-au pus mâna niciodată pe o capră sau pe o vacă. Şi atunci avem un circuit prin ferma noastră, însoţit tot timpul de un ghid al nostru, iar fiecare persoană are o sarcină bine definită, să hrănească un animal, să îl atingă etc. După ce am iniţiat partea de experienţe, ne-am dat seama că oamenii vin aici, le place, dar este nevoie şi de un restaurant“, a povestit Marius Coadă, fondatorul Fermei de la Coadă, în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny. Aici a început o adevărată provo­care pentru antreprenor pentru că s-a lovit de lipsa cunoaşterii în judeţ a unităţilor de punct gastronomic local, entitate care este diferită de un restaurant obişnuit prin faptul că meniul este restrâns, iar felurile de mâncate servite sunt specifice acelei zone şi preparate în aceeaşi zi în care sunt servite.  „Noi ne-am dus să ne autorizăm ca punct gastronomic local şi ne-au zis că nu există aşa ceva în condiţiile în care în Buzău erau deja 10-12 astfel de puncte“, a mai spus Marius Coadă.

„Însă, am reuşit să „comut“ legislaţia din Buzău în Brăila, deşi suntem în aceeaşi ţară, şi să reuşim să ne autorizăm.“ La Ferma de la Coadă sunt în jur de 1.000 de animale- vaci, oi, ponei-, păsări, papagali, broaşte ţestoase, iepuri etc. De când Marius Coadă a deschis punctul gastronomic local, adică de un an, s-au mai deschis două astfel de locuri în judeţ.

„Noi avem un număr foarte mare de vizitatori, adică ajungem într-un singur an de când  am deschis undeva la 20.000 de vizitatori. A trebuit să venim cu produse suplimentare, ceea ce noi nu putem să producem momentan. Noi avem parte de carne fresh, pastramă, lactate şi ouă, dar tot ce înseamnă legume nu aveam pentru că nu avem fermă vegetală. Cumpărăm din zonă tot ce înseamnă parte de legume“. Preponderent, turiştii care calcă pragul Fermei de la Coadă sunt din judeţul Brăila, dar în fermă au mai fost turişti şi în Constanţa şi Galaţi.

„Înainte de pandemie, în zonă aveam foarte mulţi străini în tranzit. Anul acesta la noi au venit două grupuri de francezi şi am făcut şi o zonă specială pentru facilităţi cu pentru rulote, să poată să parcheze, să alimenteze etc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO