ZF 24

Washington rămâne blocat între preşedintele „exasperat“ şi republicanii care cer concesii propriilor lideri

Autor: Ana Borlescu, Marius Oncu

03.10.2013, 20:08 1366

Închiderea guvernului de la Wa­shington a intrat în a treia zi într-un context în care opoziţia blochează în Congres aprobarea bugetului gu­vernamental, ca tactică de negociere a reformei sistemului de sănătate, preşe­dintele Barack Obama se declară „exas­perat“ de situaţie, iar republicanii au ajuns să îşi preseze propriii lideri de partid pentru identificarea unei soluţii. Între timp, pieţele încep să îşi piardă răbdarea.

Ieri, bursa din Statele Unite a deschis în scădere, investitorii analizând datele privind evoluţia cererilor de şomaj şi situaţia din Congres pentru deblocarea activităţii administraţiei federale, potrivit Bloomberg.

„Începem să ne dăm seama că situaţia ar putea dura o perioadă. (...) Plafonul de îndatorare este principala preocupare. Dacă reuşim să trecem peste momentul respectiv şi să depăşim disfuncţionalităţile statului, vom avea ulterior un drum mult mai sigur“, a declarat Mike Sorrentino, manager la fima de administrare de active Global Financial Private Capital.

Indicele S&P 500 a crescut cu 0,7% de la oprirea parţială a activităţii administraţiei federale la 1 octombrie, prima din ultimii 17 ani, investitorii mizând pe faptul că impactul economic al impasului bugetar va fi limitat.

Preşedintele SUA Barack Obama, s-a întâlnit miercuri seara cu lideri din Congres pentru a soluţiona criza, însă nu a obţinut un rezultat. Administraţia federală a trimis în concediu fără plată aproximativ 800.000 de angajaţi şi a oprit mai multe servicii considerate neesenţiale după ce Congresul nu a putut asigura finanţarea pentru noul an fiscal care a început la 1 octombrie.

Prelungirea pentru o săptămână a blocajului parţial al activităţii statului federal va reduce, probabil, creşterea economică cu 0,1 puncte procentuale, estimează eco­nomişti cosultaţi de Bloomberg. Costurile ar putea deveni mai mari dacă se prelungeşte criza. Blocajul privind bugetul federal a amplificat temerile că disputele politice ar putea afecta negocierile pentru creşterea plafonului de îndatorare al SUA, în prezent la 16.700 de miliarde de dolari.

Trezoreria a anunţat că va epuiza până la 17 octombrie toate măsurile speciale pen­tru a evita atingerea limitei de îm­prumut.

Biroul pentru Buget al Congresului SUA a avertizat că statul ar putea rămâne fără bani pentru plata facturilor în perioada  22-31 octombrie, în absenţa creşterii plafonului de căte Congres

Republicanii nu mai vor blocaj

O serie de republicani din Congres caută să renunţe la încercările de subminare a reformei sistemului de sănătate propusă de Barack Obama, mărul discordiei care a dus la închiderea guvernului american, şi s-au alăturat unui grup bipartizan de aproximativ 40 de politicieni care poartă discuţii pentru găsirea unui compromis care să relanseze activitatea în sectorul public, potrivit lui Reid Ribble, congresman republican citat de Bloomberg.

Dacă Congresul nu îşi dă acordul, Statele Unite riscă să se afle în incapacitate de plată începând de la această dată, o situaţie fără precedent.

Obama cere ajutorul Wall Street-ului

În presă însă, preşedintele Statelor Unite Barack Obama a declarat că este „exasperat“ de criza bugetară provocată de Congres şi apreciază că Wall Street ar trebui să fie „îngrijorat“ de consecinţele acestui blocaj, relatează AFP.    

„Evident, sunt exasperat, deoarece (această criză) este complet inutilă“, a adăugat preşedintele, repetând că nu va negocia cu adversarii republicani asupra unei ridicări a plafonului datoriei, necesară conform Trezoreriei până la 17 octombrie.

Obama, care i-a primit în cursul zilei la Casa Albă pe liderii celor mai mari bănci americane, a mai afirmat că „de data aceasta Wall Street ar trebui să fie îngrijorat“ de blocajul actual, în special din cauza datoriei.

În lipsa unui acord asupra bugetului între democraţi şi republicani, admi­nistraţiile centrale ale Statelor Unite sunt parţial închise de marţi-dimineaţă de la ora României 07:00.

Republicanii din Camera Repre­zen­tanţilor, care se opun reformei asigurărilor de sănătate promulgată de Obama, refuză să voteze un buget care nu va suprima finanţarea.

Aceştia au ameninţat de asemenea că vor lega această problemă de cea a ridicării plafonului datoriei.

Obama şi-a păstrat poziţia asigurând că nu va negocia atâta timp cât aleşii nu au votat o lege bugetară pe termen scurt care să nu conţină suprimarea  re­formei asigurărilor de sănătate.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO