Profesii

Un proiect de remodelare a proceselor de business costa pana la 300.000 de euro

14.11.2008, 18:52 40

Designul unui proiect de business process redesign (BPR), care implica remodelarea proceselor dintr-o companie, dureaza in medie sase luni, iar implementarea acestuia tine de la sase luni pana la un an si jumatate, costurile putand sa ajunga pana la 300.000 de euro in functie de marimea organizatiei.

"In cazul companiilor mai mici, implementarea unui proiect de BPR costa intre 30.000 si 40.000 de euro. Acestea pot ajunge insa pana la 300.000 - 400.000 de euro in cazul unor proiecte mai ample", a precizat Ion Ghimbovschi, manager in cadrul companiei de consultanta Ensight Management Consulting, care a lansat recent un studiu prin care a analizat modul de utilizare a conceptului de BPR in companiile de pe piata locala.
Pe de alta parte, in opinia reprezentantilor Ensight, printre primele bugete afectate in cazul unei crize financiare se numara cele de consultanta si IT. "Avem deja semnale din piata ca organizatiile incep sa reduca sau sa inghete bugetele de consultanta. Acest lucru este insa mai probabil in cadrul companiilor pur romanesti si mai putin in cazul organizatiilor straine", a mai spus Ghimbovschi.
Unul dintre motivele pentru care se renunta cel mai usor la investitiile in consultanta este faptul ca multe dintre companiile locale vad consultanta ca pe o investitie imateriala.
"Inca multe companii vad proiectele de BPR ca pe un cost si nu ca pe o investitie. Oamenii trateaza acest lucru ca pe niste cheltuieli imediate, iar dovada este faptul ca 40% dintre companii isi doresc ca in primul an dupa implementare sa atinga deja profit", povesteste Ghimbovschi, adaugand ca acest tip de asteptari nu pot fi atinse intr-o companie cu o cultura greoaie. "In institutii de tip mamut schimbarile se fac mult mai greu, acest lucru fiind posibil in culturi moderne cu un management tanar".
Potrivit studiului, jumatate dintre proiectele de BPR de pe plan local sunt initiate cu scopul de a pregati compania pentru sustinerea dezvoltarii in viitor. De asemenea, peste 53% dintre organizatiile chestionate au in vedere o mai buna monitorizare a activitatii companiei. Pe langa acestea, printre obiective se numara si orientarea catre client si reducerea costurilor. La realizarea studiului au participat 41 de organizatii. Majoritatea companiilor care deruleaza sau intentioneaza sa initieze proiecte de BPR sunt cele din domeniul financiar-bancar sau din zona serviciilor profesionale. Acest lucru se intampla mai ales din cauza presiunii concurentiale cu care se confrunta acestea.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO