ZF 24

UE a lansat strategia economica pentru urmatorii 10 ani: un nou model de crestere bazat pe reducerea consumului de energie si tehnologii noi

03.03.2010, 16:33 50

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a prezentatmiercuri strategia economica a Uniunii Europene pentru urmatoriizece ani care prevede majorarea numarului persoanelor cu loc demunca de la 69% la 75% din forta de lucru, reducerea saraciei si unmodel de dezvoltare bazat pe economisirea resurselor.
Documentul pune accent pe iesirea din criza si pregatirea economieipentru viitorii zece ani, astfel incat acestia sa nu reprezinte undeceniu pierdut din cauza incoerentei politicilor economice.

Documentul are ca tinta:

  • Cresterea investitiilor din cercetare si dezvoltare de la 1,9%PIB-ul Uniunii la 3%.
  • Eficientizarea consumului de energie care trebuie sa se traducain scaderea cu 60 de miliarde de euro a importurilor de petrol sigaze naturale pana in 2020.
  • Emisiile de dioxid de carbon ar trebui reduse cu 20%,comparativ cu nivelurile din anii '90.
  • Proportia de energie din surse regenerabile in consumul totalar trebui majorata la 20%.
  • Consumul de energie ar trebui diminuat cu 20%.
  • Majorarea numarului persoanelor cu loc de munca de la 69% inprezent la 75% in 2020.
  • Cresterea numarului de locuri de munca poate fi sustinuta prinorientarea industriei catre dezvoltare ecologica.
  • Diminuarea cu 20 de milioane a numarului persoanelor aflate inpragul saraciei in UE.

"Un eventual esec al strategiei ar avea ca rezultat un deceniupierdut, cu declin relativ, dezvoltare defectuoasa si niveluristructurale mari ale somajului", a declarat Durao Barroso.
Principalele provocari pentru strategia Europa 2020 va fideterminarea statelor UE sa respecte obiectivele nationale care vorfi stabilite dupa ce planul va fi adoptat, potrivut sefuluiComisiei.
Barroso se teme de opozitia principalele economii europene -Germania, Franta, Marea Britanie si Italia fata de acest plan siavertizeaza: "Europa 2020 se refera la ceea ce trebuie sa facem azisi maine pentru a relansa economia UE. Criza a subliniat problemefundamentale si trenduri nesustenabile care nu mai pot fi ignorate.Europa prezinta deficiente de dezvoltare care ne pun in pericolviitorul. De aceea, trebuie sa cream un nou model economic bazat pecunoastere, emisii reduse de carbon, eficienaa in ceea ce privesteconsumul de resurse si un numar mare de angajati".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO