UE a lansat strategia economica pentru urmatorii 10 ani: un nou model de crestere bazat pe reducerea consumului de energie si tehnologii noi

Autor: Iulian Anghel 03.03.2010

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a prezentat miercuri strategia economica a Uniunii Europene pentru urmatorii zece ani care prevede majorarea numarului persoanelor cu loc de munca de la 69% la 75% din forta de lucru, reducerea saraciei si un model de dezvoltare bazat pe economisirea resurselor.
Documentul pune accent pe iesirea din criza si pregatirea economiei pentru viitorii zece ani, astfel incat acestia sa nu reprezinte un deceniu pierdut din cauza incoerentei politicilor economice.

Documentul are ca tinta:

"Un eventual esec al strategiei ar avea ca rezultat un deceniu pierdut, cu declin relativ, dezvoltare defectuoasa si niveluri structurale mari ale somajului", a declarat Durao Barroso.
Principalele provocari pentru strategia Europa 2020 va fi determinarea statelor UE sa respecte obiectivele nationale care vor fi stabilite dupa ce planul va fi adoptat, potrivut sefului Comisiei.
Barroso se teme de opozitia principalele economii europene - Germania, Franta, Marea Britanie si Italia fata de acest plan si avertizeaza: "Europa 2020 se refera la ceea ce trebuie sa facem azi si maine pentru a relansa economia UE. Criza a subliniat probleme fundamentale si trenduri nesustenabile care nu mai pot fi ignorate. Europa prezinta deficiente de dezvoltare care ne pun in pericol viitorul. De aceea, trebuie sa cream un nou model economic bazat pe cunoastere, emisii reduse de carbon, eficienaa in ceea ce priveste consumul de resurse si un numar mare de angajati".