ZF 24

Trichet: Deficitele bugetare ale statelor din zona euro trebuie sa scada cel tarziu din 2011

28.12.2009, 08:57 19

Bancile trebuie sa furnizeze suficient credit iar guvernele dinzona euro sa-si consolideze finantele publice pentru a sustinerelansarea economica anul viitor, a declarat presedintele BCEpentru publicatia germana Bild am Sonntag, informeaza Reuters.

Conform acestuia, deficitele bugetare ale acestor state trebuiesa inceapa sa scada cel tarziu in 2011.

Iesirea din criza impune de asmenea eforturi coordonate in zonaeuro pentru combaterea somajului, considera presedintele BanciiCentrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet.

"Bancile trebuie sa-si asume rolul fundamental de furnizori decredit catre economie (...) Abordarea consecintelor crizei de pepiata muncii si din zona finantelor publice reprezinta provocarisuplimentare. Deficitele bugetare din zona euro trebuie sa fiereduse pana cel tarziu in 2011 - in unele tari inca din 2010 -pentru a conserva increderea", a spus Trichet.

Statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa mentinadeficitele bugetare sub pragul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB)pe an, conform Pactului de Crestere si Stabilitate. In caz contrar,UE poate impune sanctiuni care pot culmina cu amenzi pentru tariledin zona euro, respectiv blocarea fondurilor structurale pentrustatele din afara uniunii monetare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO