ZF 24

Tinerii debutanţi în afaceri au creat peste 26.000 de locuri de muncă în trei ani

Autor: Mădălina Dediu Panaete

11.05.2014, 13:30 295
Tinerii care au pus pe picioare o firmă de tip SRL-D prin programul desfăşurat prin intermediul Ministerului Economiei şi au creat peste 26.000 de locuri de muncă în ultimii trei ani, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.
 
Începând cu anul 2011, Guvernul acordă, prin in­termediul Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (o structură din cadrul Ministerului Economiei), finanţări nerambursabile în valoare de până la 10.000 de euro tinerilor care vor să-şi dezvolte o firmă de tip SRL-D (societate cu răspundere limitată-de­bu­tant). Aceste societăţi trebuie să aibă minimum doi an­gajaţi în primii trei ani de funcţionare.
 
De la începutul programului coordonat de AIPPIMM şi până la finalul lunii martie a acestui an s-au înregistrat peste 13.000 de astfel de între­prinderi, iar dintre acestea doar 200 au fost radiate, conform aceleiaşi surse. Astfel, luând în calcul condiţia numărului minim de angajaţi, proprietarii de SRL-D-uri au creat de la debutul programului peste 26.000 de locuri de muncă.
 
Dacă în prezent doar tinerii cu vârsta de până la 35 de ani pot beneficia de aceste fonduri neram­bursabile, dar şi de alte facilităţi fiscale ca pro­prietari de SRL-D, pro­gramul ar putea fi extins la nivelul întregii populaţii, indiferent de vârstă.
 
Decizia de a elimina această limită de vârstă transformă astfel numele proiectului din program pentru „întreprinzători tineri“ în program pentru „întreprinzători debutanţi în afaceri“ a fost aprobată de guvern printr-un proiect de lege care trebuie aprobat de Parlament.
 
Cu toate că mai mulţi români ar putea să depună proiecte pentru obţinerea finanţării, bugetul alocat dezvoltării firmelor de tip SRL-D a ajuns la acelaşi nivel cu cel din 2011, chiar dacă numărul antreprenorilor este mult mai mare.
 
Astfel, pentru anul acesta statul a alocat fonduri de 21 mil. lei, cu trei milioane mai puţin decât anul trecut, potrivit ultimelor date.
 
„Categoric ar trebui crescută suma alocată de stat pentru acest program. Dincolo de faptul că aceşti tineri creează locuri de muncă, plătesc taxe şi impozite la stat, se pot întreţine din acele afaceri, ei îşi creează o cultură antre­pre­norială. Şi asta tot o investiţie presupune“, explică Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
 
El explică faptul că odată ce limita de vârstă va fi eliminată, ar trebui verificată mai bine şi condiţia ca persoana să fie la prima firmă înregistrată.
 
 
Ce beneficii aduce programul SRL-D
 
Beneficiarii pot beneficia prin acest program de alocaţii financiare neram­bursabile reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 de euro echivalentul în lei, din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinanţare.
 
Mai mult, beneficiarii programului vor fi scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată. Toate acestea, pot fi posibile dacă planul de afaceri al tânărului este eligibil pentru finanţare.  Pe de altă parte, firmele care iau finanţare nu trebuie să depăşească o cifră de afaceri de 500.000 de euro anual, echivalentul în lei, şi nu trebuie să aibă mai mult de 9 angajaţi în primii trei ani de la înfiinţare, altfel pierde banii de la stat. Totodată, antreprenorul trebuie să reinvestească, anual, cel puţin 50% din profitul realizat în anul fiscal precedent.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO