ZF 24

Tariceanu a decis devansarea majorarii pensiilor cu doua luni

Tariceanu a decis devansarea majorarii pensiilor cu doua luni
04.10.2007, 18:02 14

Majorarea pensiilor cu 43%, anuntata pentru 1 ianuarie 2008, va fi devansata cu doua luni, pensiile majorate urmand sa intre in plata incepand cu 1 noiembrie 2007, a anuntat astazi, dupa sedinta de Guvern, premierul Calin Popescu-Tariceanu.

"Am analizat astazi impreuna cu Ministerul Muncii si cu Ministerul Finantelor care sunt posibilitatile de devansare a majorarii pensiilor in acest an si am ajuns la cea mai corecta concluzie posibila. Aceasta se bazeaza pe necesitatea de a ajuta aceasta categorie sociala, fara a afecta echilibrul macroeconomic si bugetul proiectat pe anul in curs", a spus primul-ministru.

Excedentul bugetar va fi repartizat uniform pe lunile noiembrie si decembrie, iar procentul cu care vor fi majorate va depinde exclusiv de excedentul bugetar la dispozitie.

"Avem un excedent bugetar si inteleg sa il folosim in interesul pensionarilor", a spus primul-ministru.

Dupa primele opt luni ale anului, bugetul public de pensii inregistra un surplus de 355 de milioane de euro (1,19 mld. lei), excedent care ar putea sus]ine majorarea cu 43% a pensiilor de stat.

La finele lunii august, pensia medie din sistemul public era de 376 de lei. Dupa majorarea cu 43%, valoarea medie a pensiei va fi de 538 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO