ZF 24

Tânărul geniu financiar sau anatomia unei farse de zeci de milioane de dolari

Tânărul geniu financiar sau anatomia unei farse de zeci...

Autor: Bogdan Cojocaru

27.12.2014, 09:53 9918

Mohammed Islam, un student de 17 ani, povesteşte reporterilor, în faţa camerelor de luat vederi, că tatăl său nu mai vrea să-i vorbescă. “Tatăl meu întotdeauna mi-a spus să fiu sincer, iar eu n-am respectat nimic din ce mi-a zis. Nu văd cu l-aş mai putea privi în ochi”, spune Islam.

Cu doi ani înainte, tânărul îi spunea unui binecunoscut trader de acţiuni că vrea să joace pe scena financiară pentru a-şi ajuta familia. Acum familiei îi este ruşine de el. “Tata a vrut să mă renege. Mama mi-a spus că pur şi simplu nu mai vrea să vorbească cu mine. Practic, au vrut să mă omoare şi de atunci nu am mai vorbit cu ei”, i-a mărturisit unui reporter ambiţiosul tânăr, scrie The Guardian.

Cu două zile înainte numele Mohammed Islam se propaga viral în mass-media. Un profil făcut de New York Magazine la rubrica “Motive pentru a îndrăgi New Yorkul” l-a prezentat ca pe un copil minune al finanţelor, cu un BMW pe care este prea tânăr să-l conducă şi cu un apartament de milioane de dolari în care părinţii nu-l lasă să se mute. Căutarea numelui său asociat cu cuvântul “trading” pe Google încă mai dă peste 100.000 de rezultate. Faima lui s-a transformat rapid în notorietate.

Când minciunile au început să se destrame în jurul său, Islam stătea cu un prieten într-o limuzină neagră închiriată pentru a-i duce la sediul postului de ştiri CNBC. Islam şi prietenul lui din facultate Damir Tulemaganbetov se duceau acolo pentru a povesti cum Islam a făcut milioane de dolari pe bursă, o poveste care fusese deja spusă în paginile Stuyvesant High School Spectator, Business Insider şi, mai important, în cele ale New York Magazine.

Când a primit telefonul de la CNBC, Islam şi prietenul său călăreau valurile de adulaţie făcute de zecile de poveşti din ziare, de pe net şi de la televizor despre super-puterile de trader ale lui Islam. Ulterior, acesta îşi amintea: “Eram amândoi entuziasmaţi de atenţia pe care ne-o dădea presa”. Islam, copil al unor imigranţi din clasa de mijloc, primea acum respectul la care spera încă de când era un copil de 15 ani cu o situaţie nesigură.

Însă povestea lui Islam de destrăma, şi se destrăma rapid. Acelaşi reporter de la Business Insider care a scris despre Islam la rubrica „Primii 20 sub 20 de ani” i-a sunat pe copiii din maşină. Ea vroia mai multe detalii. L-a asaltat pe Tulemaganbetov cu întrebări: avea Islam dovezi ale tranzacţiilor cu care se lăuda? Avea detalii despre investiţiile sale? 

Tulemaganbetov a refuzat să răspundă şi a insistat că este „foarte sigur” că Islam este „un mare trader” şi un „geniu” care merită toată această atenţie. Tulemaganbetov a dat înapoi în privinţa cifrei de 72 de milioane de dolari – câştigul pe care l-ar fi realizat Islam -, însă insista că prietenul său a făcut o avere. Încrederea ascundea nervozitate. Telefonul i-a lăsat pe cei doi amici tremurând. Erau în întârziere cu 15 minute şi până au ajuns la CNBC erau vizibil nervoşi. Unii oameni spun că nici nu vroiau să coboare din maşină.

În cele din urmă un reporter al CNBC i-a escortat pe copii până la biroul editorului-şef al CNBC Nik Deogun, un fost editor senior la The Wall Street Journal. Deogun i-a luat la rost pe copii cu întrebări: despre câţi bani era vorba, strategia iniţială, detalii despre acţiuni şi tranzacţii. Islam a descris o strategie care varia de la acţiuni super-ieftine la produse super-complexe - derivatele. Islam, vizibil nervos, a vorbit cel mai mult.

Apoi Deogun a întrebat: „Nu sunt 72 de milioane de dolari, nu-i aşa?”. Islam a recunoscut că nu sunt 72 de milioane şi a spus că nu ştie de unde a apărut acest număr. Deogun le-a prezentat copiilor o opţiune şi i-a averizat în privinţa efectelor ei: „Nu puteţi minţi în emisiune. În cele din urmă se va afla. Vă vom pune întrebări dificile şi trebuie să ştiţi că pur şi simplu nu veţi putea minţi”. Deogun i-a întrebat apoi dacă încă mai vor interviul. Islam şi Tulemaganbetov au cerut timp de gândire într-un birou alăturat. Islam părea înspăimântat. Când s-au întors, i-au spus jurnalistului că vor să renunţe.

Însă drama nu s-a sfârşit acolo. În timp ce încă erau în clădire, reporterul CNBC Scott Wapner a venit la ei cu întrebări: era într-adevăr câştigul de zeci de milioane, aşa cum se spune?. Islam a murmurat că cifra se apropie mai mult de trei milioane de dolari. Wapner a dat imediat ştirea că Islam, geniul financiar, dă înapoi.

Episodul de la CNBC a dezlănţuit un asalt de întrebări pe măsură ce scepticii deveneau tot mai gălăgioşi. Mai târziu s-a demonstrat că tânărul, în căutarea atenţiei, şi-a construit în câţiva ani prin minciuni o legendă despre geniul său ca trader pe Wall Street. Islam a recunoscut mai târziu că totul a fost inventat de el şi că tranzacţiile sunt „ficţiune totală”. Nici BMW-ul nu exista, şi nici apartamentul de milioane de dolari. Totul a fost construit profitând de presa aflată în căutare de senzaţional. Islam a oferit ziarelor ceea ce acestea aveau nevoie, un erou.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO