ZF 24

Sondaj PwC: Circa trei sferturi dintre companiile respondente din România au iniţiat implementarea tehnologiei cloud şi aşteaptă rezultate în următorul an, procent similar cu media regiunii

Sondaj PwC: Circa trei sferturi dintre companiile...

Autor: Roxana Rosu

29.05.2023, 10:20 120

Aproximativ trei sferturi dintre companiile din România (71,4%) care au participat la un sondaj realizat de PwC au iniţiat implementarea cloud-ului fie pentru mai multe departamente, fie pentru anumite procese şi planifică o adoptare mai largă în următorii doi ani.

Procentul este similar cu media înregistrată la nivelul ECE.

”Cloud-ul a devenit o componentă esenţială într-un mediu de operare digital, iar adoptarea sa face parte din procesul de transformare a afacerilor. Principalul câştig din implementarea cloud constă în generarea de noi modele de afaceri şi, implicit, de venituri. După cum reiese din sondajul nostru, atât companiile din România, cât şi cele din Europa Centrală şi de Est se află la începutul călătoriei lor în cloud şi ar trebui să se concentreze mai mult pe inovare şi pe crearea de noi fluxuri de venituri, şi nu doar pe urmărirea obiectivelor de reducere a costurilor”, a declarat Gabriel Voicilă, Partener Tehnologie, PwC România.

Doar 12% dintre respondenţii din România au declarat că au toate activităţile în cloud (all-in on cloud) ceea ce înseamnă, printre altele, capacităţi avansate de dezvoltare de servicii şi optimizarea volumului de muncă, peste media de 8% înregistrată în ECE.

În acelaşi timp, peste 38% dintre respondenţii români îşi propun să treacă toate operaţiunile în cloud în următorii doi ani, iar 43% vor să mute jumătate sau mai mult din operaţiuni, potrivit raportului local realizat pe baza ”Cloud Business Survey” efectuat de PwC Europa Centrală şi de Est (ECE).

Întrucât se află încă la început de drum, modernizarea este principalul motiv pentru utilizarea cloud pentru 42,9% dintre companiile din România şi pentru aproape jumătate (49%) dintre companiile din ECE.

În următoarele 12 luni, capacităţile pe care companiile din România vor să le dezvolte în cloud sunt analiza datelor (66,7%), securitatea cibernetică (64,3%), stocarea (57%) şi inteligenţa artificială şi învăţarea automată (47,6%).

Prin adoptarea tehnologiei cloud, companiile caută să obţină o valoare substanţială din investiţiile lor. Ţinând cont de nivelul mai scăzut de maturitate în ceea ce priveşte adoptarea cloud, majoritatea directorilor români intervievaţi spun că nu văd încă toate beneficiile investiţiilor, dar se aşteaptă la un progres semnificativ în următoarele 12 luni.

Principalele bariere pentru valorificarea potenţialului tehnologiei cloud atât la nivelul companiilor româneşti avansate în cloud, cât şi a celorlalte, sunt: deficitul de talente (42,9%), incapacitatea de a măsura/cuantifica eficient randamentul investiţiilor (35,7%), constrângerile bugetare şi/sau de investiţii şi limitările capacităţilor tehnologice (ambele 33,3%).

Despre sondaj: Sondajul a fost realizat în lunile februarie şi martie 2023 în rândul a 389 de lideri de companii şi de tehnologie din şapte ţări din Europa Centrală şi de Est, inclusiv din România, din sectoare precum produse industriale, servicii financiare, energie, utilităţi şi minerit, tehnologie, media şi telecomunicaţii, retail/FMCG şi sănătate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO