Burse - Fonduri mutuale

Seful EFAMA: Fondurile de investitii europene trec prin cea mai grea perioada din ultimii 30 de ani

Seful EFAMA: Fondurile de investitii europene trec prin cea mai grea perioada din ultimii 30 de ani

Mathias Bauer, presedintele EFAMA: Fondurile de investitii cu expunere doar pe piata monetara vor fi castigatoare anul acesta. Cererea pentru fonduri de actiuni va depinde de masura in care pietele internationale isi vor reveni.

01.04.2008, 20:52 30

Fondurile de investitii din Europa au trecut prin cea mai dificila perioada din ultimii treizeci de ani in semestrul al doilea al anului trecut, volatilitatea ridicata a Burselor internationale si erodarea increderii in sectorul bancar fiind principalele provocari cu care s-au infruntat administratorii de fonduri in 2007, sustine Mathias Bauer, presedintele Asociatiei Europene a Fondurilor si Administratorilor de Active (EFAMA).
"Dupa patru ani de crestere accelerata, trimestrele trei si patru ale anului trecut au fost cele mai dificile din ultimii treizeci de ani. Cu toate acestea, activele fondurilor europene de investitii au crescut in 2007", a declarat pentru Ziarul Financiar Mathias Bauer, presedintele EFAMA.
Din luna iunie a anului trecut, Mathias Bauer detine functia de presedinte al EFAMA. Asociatiile nationale membre ale EFAMA sunt in numar de 24. Romania si Bulgaria au fost primite in calitate de membri observatori in vara anului trecut.
Ritmul de crestere al activelor nete a incetinit vizibil anul trecut pana la un plus de 4,2%, de aproximativ trei ori mai putin decat avansul inregistrat de activele nete ale fondurilor mutuale europene in 2006, potrivit EFAMA. In ultimele trei luni din 2007, investitorii au facut retrageri nete de 40 de miliarde de euro din fonduri, ducand astfel la o depreciere de 2% a activelor nete ale fondurilor deschise de investitii pana la 6.203 de miliarde de euro.
In Europa, fondurile de investitii cel mai putin lovite de agresivitatea turbulentelor financiare au fost cele din Luxemburg si Irlanda, avand in vedere ca aceste doua piete isi bazeaza vanzarile de active pe clienti din afara Europei, mai exact din Asia si America de Sud.
"In Luxemburg si Irlanda, prosperitatea afacerilor externe a reusit sa compenseze vanzarile slabe din Europa", a explicat Bauer de la EFAMA.
Fondurile de investitii din Europa Centrala si de Est, unde volumul de fonduri este vizibil mai redus decat cel din statele vest-europene, au continuat sa creasca anul trecut intr-un ritm mai lent insa fata de anii anteriori. Industria romaneasca a fondurilor mutuale a raportat anul trecut un avans al activelor nete de peste 50%, in scadere fata de 2006 cand ritmul anual de crestere a depasit 85%.
"Volatilitatea foarte ridicata a pietelor de actiuni, dobanzile mici combinate cu o aplatizare a randamentelor in zona euro, alaturi de criza de incredere in sectorul bancar au fost principalele provocari cu care s-au infruntat administratorii de fonduri anul trecut", a continuat presedintele EFAMA.
In conditiile unei instabilitati bursiere prelungite, interesul si plasamentele investitorilor se vor deplasa dinspre fondurile de actiuni spre fondurile monetare.
"Fondurile de investitii cu expunere doar pe piata monetara vor fi castigatoare anul acesta. Cererea pentru fonduri de actiuni va depinde de masura in care pietele internationale isi vor reveni. Este destul de greu de spus daca vom inregistra rate pozitive de crestere in aceasta categorie de fonduri in 2008", a explicat Bauer de la EFAMA.
Pentru 2008, reprezentantul EFAMA estimeaza un avans anual de pana la 5% al activelor fondurilor de investitii din Europa, pe fondul revenirii pietelor de capital pana la mijlocul anului.
In ceea ce priveste piata romaneasca a fondurilor mutuale, cu un volum total al activelor de aproximativ 233 milioane de euro, oficialul EFAMA a fos de parere ca introducerea planurilor de investitii in fonduri ar fi cel mai important pas spre accelerarea cresterii.
"Prin planificare, investitorul va aloca o suma mica de bani lunar, pornind de la echivalentul a 30 de euro, pentru investitiile in fondurile mutuale. Piata romaneasca a fondurilor mutuale este la inceput si cred ca in acest stadiu este necesara concentrarea pe configurarea principiilor de baza asemeni guvernantei corporative si protectia investitorilor", a conchis presedintele EFAMA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO