ZF 24

Seceta si stocurile reduse arunca in aer pretul graului

Seceta si stocurile reduse arunca in aer pretul graului
04.09.2007, 16:10 18

Seceta care a afectat marii producatori de cereale a condus la o scadere a exporturilor de grau din tari precum Rusia si Kazahstan.

La bursa de marfuri din Franta, pretul graului a atins un nivel record pe fondul speculatiilor ca Rusia, al patrulea exportator de grau al lumii, si-ar putea reduce exporturile in incercarea de a mentine scazut nivelul preturilor alimentelor de pe piata locala, scrie Bloomberg.

Pretul graului a urcat cu 9,75 euro, sau 3,8%, ajungand la 266,75 euro pe tona, la bursa de marfuri din Paris.
Vremea secetoasa, inregistrata in principalele zone de cultivare a cerealelor din Rusia, Volgograd, Rostov si Orenburg, ar putea reduce productia de grau a tarii cu 3,2%, pana la 44,3 milioane de tone, estimeaza Departamentul American pentru Agricultura (USDA).

In iunie 2008, rezervele mondiale de grau vor ajunge la 111 milioane de tone, cel mai scazut nivel din ultimii 25 de ani, estimeaza oficialii Consiliului International pentru Cereale de la Londra. Scaderea rezervelor mondiale de grau este cauzata, in principal, de seceta care a afectat in aceasta vara Europa si Canada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO