ZF 24

Rovana Plumb, ministrul muncii: Urmărim o creştere cu 400.000 a numărului de salariaţi

Rovana Plumb, ministrul muncii: Urmărim o creştere cu...

Autor: Aurelia Alexa

06.04.2014, 20:46 417

Ministrul muncii, Rovana Plumb, a declarat, în emisiunea „După 20 de ani“ difuzată duminică de Pro TV, că se doreşte o creştere reală a numărului de salariaţi de cel puţin 400.000 până în 2016 şi de scoatere din zona neagră şi gri a economiei a unui număr de până la un milion.

În prezent sunt circa 4,4 milioane de salariaţi în economie, la o populaţie activă de 10 milioane de oameni. În decembrie 2008 a fost atins un vârf de 4,9 milioane de salariaţi.

„Aşa ne-am angajat“, a adăugat demnitarul cu referire la faptul că atingerea acestor obiective este parte a programului de guvernare.

Rovana Plumb a precizat, pe de altă parte, că în 2013 au fost „consolidate“ 78.000 de locuri de muncă, acesta fiind soldul dintre numărul de noi locuri de muncă create şi cele desfiinţate prin diferite forme. Potrivit ministrului muncii, intenţia este de a creşte numărul locurilor de muncă nu doar pe zona de servicii, ci şi în cea a economiei sociale. În acest context, ministrul muncii a amintit că este în lucru Legea economiei sociale.

„Asta înseamnă că vrem să implicăm mai mult societatea civilă“, a explicat Plumb, potrivit căreia una dintre priorităţi este legată de crearea locurilor de muncă în zona economiei sociale.

În dorinţa de a creşte numărul de angajaţi în economie, guvernul Ponta are mai multe programe de împrumut şi garantare a creditelor şi investiţiilor.

România are 4,4 milioane de salariaţi care susţin 5,3 milioane de pensionari, un model economic care în timp nu va mai fi viabil.

La 4,4 milioane de angajaţi, 1,2 milioane lucrează în sectorul de stat.

Rovana Plumb spune că planul guvernului este de a creşte salariul minim de la 850 de lei (900 de lei de la 1 iulie) până la 1.200 de lei până în 2016.

De asemenea, intenţia guvernului este de a reduce taxarea pe forţa de muncă - reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, deficitul de venituri fiscale urmând să fie acoperit prin taxarea capitalului, adică a companiilor.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.04.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO