ZF 24

România a avut cea mai scumpă energie din Europa în Ajunul Crăciunului

România a avut cea mai scumpă energie din Europa în...

Autor: Radu Bostan

24.12.2013, 13:30 1555

Preţul energiei pe termen scurt a atins cel mai înalt nivel din Europa pe bursa din România pe 24 decembrie 2013, o situaţie stranie în condiţiile în care cererea este mai scăzută deoarece majoritatea companiilor nu lucrează în Ajunul Crăciunului.

Preţul mediu al energiei cu livrarea astăzi a atins nivelul de 217,77 lei pe MWh (47,38 euro pe MWh) pe piaţa spot locală, OPCOM, cu mult peste preţul de închidere al altor burse europene. De exemplu, pe piaţa spot din Ungaria (HUPX), unde energia este frecvent mai scumpă decât în România, oferind oportunităţi de export traderilor, preţul mediu a fost astăzi de 18,52 euro pe MWh. Pe unele intervale orare preţul în Ungaria a fost aproape zero, în timp ce în România la aceleaşi intervale energia costa chiar şi 60 de euro pe MWh – o veste proastă pentru cei care şi-au propus să exporte energie astăzi.

Situaţia evidenţiază tendinţa traderilor şi furnizorilor locali de a se concentra pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), în detrimentul contractelor pe termen lung, în încercarea de a obţine preţuri mai mici şi astfel să fie mai competitivi în piaţă.

"Sunt mulţi furnizori care le-au oferit clienţilor preţul de închidere de pe PZU plus o marjă. Consumatorii finali din România or să aibă un preţ la energie foarte mare luna asta, ceea ce le va afecta şi costul de producţie", spune o sursă din piaţa de energie.

Cota deţinută de PZU în totalul pieţei de energie a crescut astfel de la 20% în decembrie 2012, la 41% la mijlocul lunii decembrie 2013, potrivit rapoartelor OPCOM. În acelaşi timp, deşi energia s-a ieftinit pe piaţă anul acesta, paradoxal, preţul mediu de pe PZU a crescut de la 183,62 lei pe MWh în decembrie 2012 la 223,87 lei pe MWh luna aceasta. Comparând numai zilele de Ajun din cei doi ani, care au picat într-o marţi în ambele cazuri, energia a fost mai scumpă cu 23% anul acesta, iar volumul tranzacţionat a fost dublu.

"Probabil că este o strategie de a creşte preţul. Multă lume a rămas descoperită pe PZU. Preţul e mare pentru că producătorii vor să ţină PZU la un nivel înalt. Această situaţie îi avantajează pe producătorii pe cărbune", a mai spus sursa citată.

George Niţă, director general al furnizorului de energie OET, a spus că planurile traderilor s-au bazat pe aşteptarea ca marii producători – Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia – să îşi vândă surplusul de energie produsă pe PZU, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Pariul greşit se va traduce astfel în costuri mai mari pentru furnizorii care le-au propus clienţilor preţuri mici, dar şi pentru consumatorii care le-au acceptat.

"Nu este exclus să avem o medie pe PZU în jurul a 200 lei pe MWh în ianuarie şi februarie. Să vedem ce vor face cei care au oferit clienţilor preţuri de 160 lei pe MWh", a spus George Niţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO