ZF 24

RBL: Peste două treimi dintre oamenii de afaceri sunt nemulţumiţi de rezultatele instituţiilor publice

Foto Silviu Matei

Autor: Corina Mirea

03.07.2013, 21:00 126

Rezultatele autorităţilor publice din România continuă să de­za­măgească mediul de busi­ness, aproxi­mativ 80% dintre li­derii companiilor private care acti­vează pe plan local consi­derând că nici Guvernul şi nici o parte dintre ministere nu reuşesc să facă faţă lipsei de transparenţă sau corupţiei, potrivit unui studiu efectuat de fundaţia Romanian Business Leaders în parteneriat cu compania de cercetare de piaţă GfK România.

Din studiul „Barometrul Bunei Guvernări“, realizat în luna mai pe un eşantion de 114 lideri de busi­ness, reiese că autoritatea publică ce a reuşit să aibă cel mai mare nivel de percepţie pozitivă din partea mediului de afaceri este Ministerul de Finanţe (20%). La polul opus, cel mai „criticat“ minister de către oamenii de business din România este cel al Transporturilor (doar 8% dintre respondenţi au apreciat activi­tatea autorităţii).

Pentru reali­zarea acestui studiu se iau în consi­derare trei criterii (trans­parenţa şi rezultatele luptei de combatere a corupţiei; compe­tenţa profesională şi capa­citatea de implementare; eficienţa în folo­sirea resurselor), iar insti­tuţiile au fost selectate în funcţie de criterii precum ponderea bu­getelor alocate din PIB, vo­lumul resurselor financiare consumate sau relevanţa (educaţia, cultura an­treprenorială şi buna gu­ver­nare). De altfel, Minis­terul Trans­por­turilor, condus de Relu Fe­nechiu, a obţinut cele mai mici punc­taje şi în ceea ce priveşte com­petenţa şi capacitatea de im­plementare a proiectelor propuse, dar şi din punctul de vedere al efi­cienţei cu care sunt folosite re­sursele (fie umane, fie materiale).

Majoritatea (90%) liderilor din business au fost de părere că şi Ministerul Economiei, una dintre cele mai importante instituţii publice din România, are “lacune” la capitolul eficienţă în folosirea resurselor, clasând autoritatea pe un loc şase în topul celor mai performante şapte autorităţi publice de pe plan local. De altfel, cel de-al treilea criteriu de evaluare (eficienţa folosirii resurselor) a fost punctul sensibil al tuturor celor şapte instituţii analizate în cadrul celei de-a patra ediţii a studiului.
Pe locul doi în topul celor mai performante instituţii publice din România a fost clasat Ministerul Educaţiei, care a obţinut un punctaj mediu de puţin peste 17%.

Fundaţia Romanian Business Leaders a fost în­fiin­ţată în vara anului 2011 cu scopul de a realiza o co­nexiune între liderii din mediul privat. Printre membrii care fac sau au făcut parte din conducerea acestei fun­daţii se numără Mihai Marcu (MedLife), Andi Dumitrescu (GFK România), Felix Pă­trăş­canu (Fan Cou­rier), Ioana Filipescu (Raiffeisen Investment România)t şi Dragoş Roşca (Gemisa Investments).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO