ZF 24

"Taxa de prima inmatriculare" devine "Taxa pentru poluarea de la autoturisme"

13.12.2007, 10:17 15

Guvernul va schimba, incepand cu anul viitor, denumirea taxei auto, din "taxa speciala de prima inmatriculare" in "taxa pentru poluarea de la autoturisme", pe motiv ca aceasta a fost primita cu reticenta de opinia publica, dar si pentru a marca foarte clar scopul pentru care a fost introdusa, informeaza Mediafax.

"Motivul pentru care s-a propus schimbarea denumirii taxei speciale de prima inmatriculare este acela ca cetatenii au primit-o cu reticenta, probabil neintelegand ca este o taxa menita sa aduca bani pentru programe de protectie a mediului, si nu una pentru un serviciu al statului, si anume inmatricularea de masini", au declarat surse ministeriale.

Sumele colectate din taxa auto vor fi folosite pentru programe de protectie a mediului, precum casarea masinilor vechi, cu o prima majorata de la 3.000 lei la 4.000 lei, impadurirea terenurilor degradate, realizarea de spatii verzi, renaturarea zonelor din Delta si Lunca Dunarii, amenajarea de piste pentru biciclisti, cumpararea de panouri solare sau instalatii eoliene de catre persoane care doresc sa schimbe sistemele energetice clasice, a declarat, miercuri, premierul Calin Popescu Tariceanu.

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a precizat ca in nota aprobata de Guvern se prevede ca sumele care vor mai fi incasate in perioada urmatoare din taxa auto sa fie directionate din bugetul de stat catre Fondul de Mediu, pentru finantarea unor astfel de programe.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO