ZF 24

Presedintele Traian Basescu merge la summit-ul de la Copenhaga. Ce va semna Romania?

17.12.2009, 12:15 16

Presedintele Traian Basescu merge astazi la Copengaha, loculunde se desfasoara cel mai important summit cu privire laincalzirea globala. Intalnirea la nivel inalt isi va incheia maineportile, fiind asteptati la eveniment peste 110 de sefi de state side guvern, printre care si presedintele SUA Barack Obama.

Participantii la summit spera sa se ajunga la un acord cu privirela reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 25 pana la 40% fatade nivelul din 1990 pana in 2020 si limitarea incalzirii globale la2 grade Celsius. Summit-ul a fost organizat pe fondul expirarii in2012 a Protocolului de la Kyoto (semnat in 1997), care prevedereducerea pana la data expirarii cu 5,2% a cantitatii gazelor cuefect de sera fata de nivelul din 1990.

Mandatul Uniunii Europene la summit este reducere cu 20% aemisiilor de gaze fata de nivelul din 1990 pana in 2020.

Negocierile merg foarte greu insa, avand in vedere neintelegeriledintre statele dezvoltate si cele aflate in curs de dezvoltare cuprivire la cine si cum sa reduca emisiile. Statele emergente refuzasa aplice reduceri masive a emisiilor cu efect de sera deoarecesunt ingrijorate ca le va fi afectata dezvoltarea economica.
Statele bogate au propus crearea unui fond de 30 de miliarde dedolari destinat tarilor in curs de dezvoltare pentru a le ajuta salupte impotriva incalzirii globale.
Uniunea Europeana promis saptamana trecuta 7,2 miliarde de eurostatelor africane pentru combaterea incalzirii globale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO